четвртак, 7. фебруар 2019.

Никодијевић: Ускоро одлука о сплавовима на територији града Београда

Председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић рекао је данас, гостујући на Студију Б, да ће „Београдводе” до краја фебруара обавити попис сплавова у зонама у којима је дозвољено њихово постављање.

– Желимо да знамо о ком броју сплавова се ради, да направимо нови план плутајућих објеката на територији града до јуна и да тада донесемо одлуку на седници Скупштине града да они који обављају привредну активност, морају да плаћају одређену надокнаду граду, баш као и сви други кафићи и ресторани у Београду. До сада, власници сплавова нису плаћали надокнаду граду за привредну активност коју обављају. Сада ће се она плаћати по квадратном метру и сви сплавови који се налазе у зонама које су дозвољене наставиће да обављају своју делатност, нико неће бити померен, али ако се надокнада не буде плаћала, град ће расписати лицитацију за то место и издати простор следећем заинтересованом – истакао је Никодијевић.

Он је нагласио да је бука из угоститељских објеката предмет посебног градског прописа којег морају да се придржавају сви објекти, без обзира да ли се ради о сплавовима, објектима ван стамбених објеката или унутар њих.

– Туризам је набрже растућа привредна грана у Београду, а 2018. година била је рекордна, са преко милион страних туриста и два милиона ноћења. Да бисмо наставили са том тенденцијом, морамо повећавати број садржаја домаћим и страним гостима, морамо имати  фестивале, добре хотеле, услугу, ресторане, спортске и културне садржаје. Београд има много тога што може да понуди и зато се трудимо да понуда буде свеобухватнија и да наставимо са трендом годишњег повећања броја туриста – каже Никодијевић.

Говорећи о ширењу пешачке зоне, Никола Никодијевић је подсетио да ће сутра бити отворен део Улице Страхињића бана према Скадарлији, који ће бити претворен у зону за пешаке.

– Почели смо и са реконструкцијом плоча у Кнез Михаиловој. Сваке године имамо све више инвестиција, а до сада је завршен Косанчићев венац, ради се Карађорђева која ће бити нова туристичка атракција, реконструише Трг републике, који ће имати нов изглед, представљен је и будући изглед Савског трга, тако да ће Београд променити свој изглед набоље. Настојимо да саобраћај функционише боље, а да имамо што више пешачких зона – истиче председник Скупштине града.

– Највећи загађивачи су свакако моторна возила, али и индивидуалне котларнице правних лица које користе мазут или угаљ, чији смо број већ знатно смањили, а потпуно ће нестати до 2023. године. Такође, имамо и одлуку по којој ћемо сваке године имати све више пошумљених површина у Београду, јер желимо да наредним генерацијама оставимо што здравију животну средину – казао је Никодијевић.

Као један од битних корака ка побошљању животне средине, Никодијевић је означио и рециклажу отпада и подсетио да су јуче постављена рециклажна звона за стакло на Савском кеју у Блоку 70 и Земунском кеју.

– Управљање отпадом у свету је постало озбиљан посао са добром зарадом, јер све што се баци може поново и да се искористи. Ми не желимо да стојимо по страни и у последњих неколико година чинимо озбиљне напоре да што више пробудимо еколошку свест код грађана, јер без њих нема стварних резултата. Веома је битна примарна сепарација отпада на месту настанка, као и образовање деце која ће касније вршити притисак на родитеље. О томе смо разговарали током посете градоначелника Љубљане Зорана Јанковића Београду, јер је Љубљана добила титулу „Зелене престонице Европе”, а што је процес, који је по речима Јанковића трајао чак 14 година. То подразумева и добар рад свих градских служби, али и развијање свести код грађана да је неопходно заштити животну средину. Тренутно, рециклажна звона за стакло поставили смо у зони угоститељских објеката – на Савском кеју, Земунском кеју, у Бетон хали, набавили смо 20.000 канти које ћемо поделити грађанима, постављамо подземне контејнере и надам се да ћемо сви заједно оставити будућим генерацијама бољи Београд – истакао је Никодијевић.