субота, 9. фебруар 2019.

Весић: Град уводи ред на обалама, нови прописи за сплавове који се баве угоститељством

Град Београд ће ускоро завршити попис сплавова на којима се обавља угоститељска делатност и током пролећа израдити План о постављању плутајућих објеката којим ће бити дефинисане зоне у којима могу да се налазе, као и јасна правила према којима ће моћи да наставе да послују, најавио је заменик градоначелника Горан Весић гостујући на ТВ Прва. 

Весић је подсетио да је крајем прошле године донет нови Закон о водама на основу којег је Град Београд 1. фебруара започео попис свих сплавова на којима се обавља угоститељска делатност, а који се налазе на територији града.

– Попис ће до краја текућег месеца завршити ЈВП „Београд воде“ и тада ће почети израда Плана о постављању плутајућих објеката на територији Града Београда. План ће дефинисати одређене зоне, као и шта све може да се налази у оквиру тих зона, рецимо угоститељство или нека друга делатност. На основу тога ћемо најкасније до краја маја имати план на основу којег ћемо припремити нову Одлуку о постављању сплавова. Нова одлука ће дефинисати обавезе власника сплавова и обавезе Града. Власници сплавова ће имати обавезу да одржавају и чисте део приобаља који „заузимају“. Одлука ће бити донета у јуну и на тај начин ћемо дефинисати и локације на којима се могу налазити сплавови чија је делатност угоститељство. Такви објекти ће бити у зонама и имаће обавезу да Граду плаћају накнаду по квадратном метру.  Важно је нагласити да ће у ову проблематику бити уведене и институције које се баве урбанизмом, па ће сваки сплав морати да има и њихову сагласност, а не да сваки објекат изгледа онако како власник одлучи – рекао је Весић.

Према његовим речима, сплавови чији власници не буду измиривали обавезе према Граду, односно плаћали накнаду, биће уклоњени. Уговорима ће бити предвиђена накнада за уклањање сплавова, навео је заменик градоначелника, па ће објекти бити уклањани о трошку власника који нису измиривали обавезе.

– Када буде завршен попис биће одређене и зоне у којима сплавови могу да се налазе. То су углавном зоне где се сплавови сада налазе и неће бити великих промена. Сада по први пут неће бити конкурса, већ ће Градски завод за вештачење одредити почетну цену који ће власници моћи да прихвате, након чега ће добити уговор са Градом  према којем ће плаћати своје обавезе. Уколико неко од власника не буде измиривао обавезе, изгубиће право на место које ће потом бити понуђено на конкурсу на којем ће почетна цена бити она коју одреди Завод за вештачење, а право да постави сплав добиће онај ко понуди највише. Више неће бити могуће да на градским обалама стоје олупине које служе само да би неко задржао место, јер ће ова област у потпуности бити уређена – нагласио је Весић.

Како је рекао, Град Београд тренутно припрема читав низ одлука у вези са буком, али и подсетио да је за то потребна измена законских прописа на којима Град ради са Министарством за заштиту животне средине.

– Очекујем да ће ти прописи бити измењени у наредних неколико месеци, како бисмо се ефикасније борили са тим проблемом. Наша идеја је да комунални полицајци и инспекори мере буку, а не да то ради, као што је сада случај, овлашћена фирма чији представници  на лице места дођу пет или шест дана након пријаве грађана. Желимо да постоје јасно дефинисане санкције за оне који крше прописе који се односе на буку. Заједно са Грађевинским, Машинским и Електротехничким факултетом радимо на изради студије која ће дефинисати шта би све угоститељски објекти требало да поседују уколико желе да емитују музику после одређеног времена. Тиме ће бити одређено какву врсту заштиту од буке морају да поседују ти објекти, како би они који желе да наставе да раде након временског ограничења могли да спроведу одеређене грађевинске радове  који ће им омогућити да наставе са емитовањем музике без ремећења мира и живота грађана. Ове године ћемо решити доста комуналних проблема који оптерећују грађане, што је одлика великих градова – закључио је Весић и подсетио да ће декоративна расвета бити угашена и демонтирана након прославе Дана државности, 15. и 16. фебруара.