понедељак, 18. фебруар 2019.

Градоначелник са амбасадором Чешке

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић угостио је данас у Старом двору амбасадора Републике Чешке Томаша Kухту.

Двојица званичника разговарала су о искуствима Прага која могу бити корисна Београду и о заједничким пројектима.

Радојичић и Кухта су се сагласили да осим по питању метроа, Београд по још много чему може да се угледа на Праг и да учи из његових искустава. Они су такође разговарали и о унапређењу сарадње две престонице.

– Праг је пуно тога постигао током претходних година и та искуства могу бити корисна Београду како бисмо имплементирали више позитивних примера. Третирање отпада, пречишћавање вода, транспорт и туризам су само неке од области у којима је напредак Чешке и њене престонице видљив и сигурно да из тога много можемо да научимо – рекао је Радојичић.

Амбасадор Чешке се интересовао за пројекат београдског метроа и нагласио расположеност чешких компанија да учествују у изградњи. Градоначелник га је информисао да је у току префизибилити студија, коју ради француска компанија „Ежис”, и додао да се многе земље распитују за овај пројекат.

Градоначелник и амбасадор осврнули су се и на интензивну сарадњу у области здравства.  

– Помагали смо реконструкцију Дома здравља Раковица још у време поплава 2014. године и финансирали неколико пројеката. Сваке године се трудимо да помогнемо, а током текуће купићемо кола за дијализу – рекао је Kухта и истакао добре односе српских и чешких лекара.