субота, 2. март 2019.

Радојичић: Изградња гондоле у мају, Београд више неће бити исти

Изградња гондоле која ће повезивати Калемегдан и Ушће почеће у мају, најавио је за Танјуг градоначелник Београда Зоран Радојичић. Он је истакао да ће гондола бити велика туристичка атракција и модеран вид превоза, те да с њом Београд више неће бити исти.

– У плану је да жичара буде опремљена са 25 кабина, од којих ће једна бити луксузна – појаснио је градоначелник и додао да ће свака кабина имати по десет места.

Он је прецизирао и да ће превоз бицикала и приступ особама са инвалидитетом такође бити омогућени.

– Од Ушћа до Калемегдана, Београђани и туристи моћи ће да стигну за око пет минута. Траса будуће гондоле је дуга око један километар, а брзином од пет до шест метара у секунди сваког сата моћи ће да превезе 3.000 путника – навео је Радојичић.

Подсетио је да је уговор са извођачем радова потписан крајем прошле године по систему „кључ у руке”, што значи да је извођач у обавези да изради пројектно-техничку документацију неопходну за добијање грађевинске дозволе, након чега има рок од 275 дана за извођење радова.

Према стручној процени, истакао је Радојичић, уложени новац у изградњу гондоле требало би да се врати за око шест година.

Град Београд финансира око једну трећину, а Република Србија односно Министарство трговине, туризма и телекомуникација око две трећине средстава.

Извођачи радова су фирме „Леитнер С.п.а Випитен”, КОТО, „Елкомс” и „Дел инг”.