четвртак, 21. март 2019.

Весић: Београд педесети пут домаћин деци Европе

Заменик градоначелника Београда Горан Весић присуствовао је данас конференцији за новинаре у Дечјем културном центру Београдa поводом 50. Међународног сусрета деце Европе – „Радост Европе”, који се ове године одржава под слоганом „Пут у средиште среће” од 2. до 5. октобра.

Весић је истакао да се ове године прославља јубилеј ове манифестације и да Београд нема много оваквих лепих традиција када су у питању културне манифестације.

– Београд је педесет година домаћин манифестације „Радост Европе” и дочекује и угошћава децу из читаве Европе, која упознају наш град и склапају пријатељства са нашом децом – рекао је Весић.

Он је нагласио да је Град Београд веома поносан на ову манифестацију и да је спреман да је подржи, као и многе друге садржаје Дечјег културног центра Београда.

– Град Београд је издвојио више новца за ову манифестацију, укупно 10,5 милиона динара, поред донација Фондације „Драгица Николић”, која је такође издвојила одређену своту новца и овим путем се госпођи Николић захваљујем на великој подршци – рекао је заменик градоначелника и додао да свако ко је помогао ову манифестацију, омогућио је да се Београд боље представи у иностранству.

Весић је најавио да ће ове године учествовати око 500 учесника из 20 земаља и том приликом захвалио свим члановима организације ове манифестације.

– Захваљујем свима који вредно раде на томе да се из Београда пошаље лепа слика у свет. Улазак у други део века „Радости Европе” тражи од нас да будемо још бољи и да напредујемо – рекао је Весић. 

Весић је подсетио да је Дечји културни центар Београда последњих неколико година комплетно реконструисан и оспособљен да прима много више садржаја за младе људе и децу, што до сада, нажалост, није био случај.

Председница Одбора манифестације Драгица Николић подсетила је на важност Донке Шпичек, чија је идеја од пре пет деценија о окупљању деце из Европе постала и остала један од симбола Београда. Она је поделила и искуства некадашњих учесника манифестације и додала да је „Радост Европе” заправо прича о љубави и пријатељству и „београдском породичном наследству”. 

Уредница сценских програма у ДКЦБ Ивана Табори Обрадовић навела је да је слоган модификација наслова књиге Жила Верна, јер се у години јубилеја осврћемо на претходних педесет година, као својеврсну прекретницу за наредни период.  Идеја је да манифестација остане верна детету као фокусу и актеру друштвеног и културног живота, уз афирамацију дечјег стваралаштва. 

У току је кампања на Инстаграму и Фејсбук страници манифестације под називом „Подели причу”, која у духу процеса дигитализације архивске грађе има за циљ да овековечи успомене бројних досадашњих учесника. „Радост Европе”, додала је она, за децу је прозор у свет и та вредност не треба да се заборави. 

На конференцији за новинаре говорили су и уредница Ликовног конкурса Лидија Сеничар и дугогодишњи уредник дечјег и школског програма Телевизије Београд Владимир Андрић. Најављено је да ће више школских простора бити оплемењено муралима, где ће се наћи аутентични дечји ликовни радови које ће на зидове пренети професионални уметници.