уторак, 21. мај 2019.

Градоначелник Радојичић: За уништавање амброзије дупло више новца него прошле године

Ове године озбиљније крећемо у борбу против амбозије, због чега смо определили дупло више средстава него прошле године за њено уништавање, односно 60 милиона динара уместо прошлогодишњих 30 милиона, рекао је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић.

Имајући на уму проблеме које је претходних година изазвало цветање амброзије, градоначелник је данас сазвао састанак посвећен решавању овог проблема.

– На састанку сам разговарао са представницима служби, предузећа и секретаријата о досадашњим акцијама и будућим потезима. Врло је важно да са уништавањем амброзије кренемо на време, а сада после кишa прави је моменат. Један од разлога за овај састанак је и то што дронови које поседује Завод за биоциде и медицинску екологију већ надгледају и праве мапирање површина где има највише амброзије и онда ћемо након киша кренути са уништавањем ове биљке. На површинама које контролише ЈKП „Зеленило – Београд”, то јест на 3.000 хектара овај проблем се добро решава. Завод за биоциде и медицинску екологију ће радити на неуређеним градским површинама и то је највећи изазов. Они ће ове године на 320 хектара извршити мониторинг, а на 120 ће се радити хемијско уништавање амброзије – објашњава Радојичић.

Kако је истакао, тамо где је могуће, треба покушати са кошењем, које би потом требало поновити до 15. августа уколико амброзија порасте на преко 20 центиметара. 

– Увек је боље уколико уништавање можемо да извршимо кошењем, а да хемијска средства оставимо као последњу опцију. Градске службе дају максимум, а важно је да свој допринос дају и општине и грађани – истакао је градоначелник Радојичић.

Градоначелник је указао на здравствени, али и економски аспект питања амброзије.

– Алергија на амброзију представља велики здравствени проблем. Све више људи се суочава са тим проблемом и све га теже подносе. Људи алергични на амброзију и по месец дана буду искључени са посла, јер не могу да раде – рекао је градоначелник.

Он је нагласио да је проблем са амброзијом дугогодишњи и врло комплексан, као и да је сваке године неопходно озбиљније укључивање у његово решавање.

– Важно је да се сваке године направи помак. Ја бих био задовољан ако би ситуација ове године била боља него прошле и зато сам кренуо већ у овом периоду да скрећем пажњу и градским службама и јавности да сви заједно решавамо овај проблем – закључио је Радојичић.

Састанку су присуствовали представници Секретаријата за здравство, Секретаријата за привреду, Завода за биоциде и медицинску екологију, ЈKП „Зеленило – Београд”, ЈП „Путеви Београда” и ЈВП „Београдводе”.