понедељак, 17. јун 2019.

Потписан уговор о изградњи четири подземне гараже у Београду

Заменик градоначелника Горан Весић и директор компаније „China Shandong International Economic & Technical Cooperation Co. Ltd” Ђенчао Џанг потписали су данас у Старом двору уговор о концесији за пројектовање, финансирање, изградњу, управљање, одржавање и пренос четири подземне гараже на територији Београда.

Весић је истакао да Београду недостају паркинг места, те да по неким проценама у самом центру недостаје неколико хиљада, а у ширем центру око десетак хиљада паркинг места, као и да се тај проблем решава изградњом нових јавних гаража.

– Зато смо расписали тендер за изградњу четири јавне гараже – на Студентском тргу, Тргу републике, на углу Косовске и Влајковићеве улице и у Фрушкогорској улици код Косанчићевог венца. У тим гаражама биће места за око три хиљаде корисника. Оне се налазе по ободима будуће пешачке зоне. Циљ је да се грађани паркирају и да онда користе пешачку зону – рекао је Весић, који је најавио да ће у пешачкој зони већ у недељу бити уведен електрични аутобус „врабац сервис”, а почетком јула биће расписан и тендер за јавно-приватно партнерство за јавне бицикле. 

Према његовим речима, поред ових гаража које ће радити компанија „Шандонг”, Град Београд ће такође радити гараже. Тако је у плану гаража у Скерлићевој улици код Храма Светог Саве, затим испод Београдског драмског позоришта, гаража код Каленић пијаце, као и код Бајлонијеве пијаце. 

–  Ово је први пут да имамо овакву врсту јавно-приватног партнерства када су у питању јавне гараже и мени је драго што је кроз један транспарентан процес, који је трајао скоро годину дана, ова кинсека компанија дала задовољавајућу понуду и што су препознали Београд као место у које могу да инвестирају – рекао је Весић, подсећајући да је у току преузимање „Икарбуса” од кинеске компаније, која ће, осим што ће производити електричне аутобусе, имати и фабрику батерија.

Весић је казао да се неће кренути са изградњом свих гаража истовремено јер је за неке неопходно да се прво ураде пројекти, али да ће се те гараже градити по завршетку пројекта.

– По мом мишљењу, најзначајнија гаража је Трг републике. Та гаража ће се налазити испод новог објекта културе, а садашњег Стакленца. Гаража у Фрушкогорској улици ће бити за станаре и посетиоце Косанчићевог венца. Када она буде завршена, Косанчићев венац биће потпуно затворен за саобраћај. У међувремену тамо се постављају потапајући стубићи и тај део ће користити само станари Косанчићевог венца, јер не желимо да затворимо саобраћај за станаре све док не обезбедимо место за паркирање у гаражи. Гаража у Косовској улици ће се налазити испод парка поред Народне скупштине, на углу Косовске и Влајковићеве улице. Она ће сигурно бити веома прометна. – истакао је Весић.

Весић је додао да се нада да ћемо са нашим кинеским пријатељима по завршетку овог пројекта наставити да радимо и да ће они препознати интерес да инвестирају у Београд.

– Посебно је значајно то што ће више од 50 одсто радова извести домаће компаније, што је био наш услов, а други услов је био да оператер буде наша компанија „Паркинг сервис”. На уговору за четири подземне гараже могу да нам позавиде много већи и богатији градови у Европи. Ово нам доказује да се Београд развија и да постаје све значајнија инвестициона дестинација где све велике светске комапније виде своју шансу – казао је Весић.

Према његовим речима, са Кинезима се ради и Научнотехнолошки парк Борча, где ће радити око десет хиљада младих људи и преко стотину кинеских иновативних компанија. 

Весић је подсетио да Кинези у Београду раде свој највећи културни центар у Европи, што, како је навео, показује колико је за њих важан наш град. 

– Осим тога, познато је и да смо потисали Меморандум о изградњи београдског метроа са компанијом „Power Construction Corporation of China, Limited”, која је једна од највећих кинеских компанија. Потписали смо и Меморандум о паметном граду са компанијом „Хуавеј”, која је једна од највећих светских компанија – навео је Весић.

Он је такође истакао да су улагања кинеских компанија у Београд толико велика, рачунајући и метро, да они долазе на прво место по инвестицијама у нашем граду. 

– То нам је важно и срећни смо због тога јер је наша политика да обезбеђујемо нова радна места. Ми смо пре пет година у Београду имали 24 одсто незапослених, данас је то испод десет процената. Пре четири и по године у Београду је радило око 560.000 људи, данас готово 720.000 и то је најважнија ствар коју добијамо оваквим пројектима – појаснио је Весић.

Он је захвалио кинеским инвеститорима зато што улажу у Србију и додао да је кинеска привреда једна од најбољих на свету, те да су кинеске компаније и технолошки и на сваки други начин веома напредне.

Директор компаније „China Shandong International Economic & Technical Cooperation Co. Ltd” Ђенчао Џанг је рекао да ће у пројекат изградње четири гараже бити уложено око 50 милиона евра.

– Веома добро и успешно сарађујемо са Градом Београдом. Тим Београда нам је пружио велику подршку и помоћ. Верујем да ће се копманија „Шангдонг” дугорочно развијати у Србији – навео је он и додао да је 50 милиона евра уложено у изградњу Кинеског културног центра на Новом Београду.