недеља, 23. јун 2019.

Весић: Поплављено 20 обданишта, 6.000 домаћинстава без струје

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је вечерас да је после обилних падавина које су погодиле престоницу поплављено 20 обданишта, као и да је 6.000 домаћинстава без струје.

Након састанка представника градских служби и МУП-а у Скупштини града, Весић је рекао да ће Секретаријат за дечју заштиту расподелити децу у друге вртиће док се објекти не санирају.

Према његовим речима, више од 6.000 домаћинстава, махом у Земуну и Новом Београду, тренутно нема струју и ради се на отклањању кварова на трафостаницама.

– Све службе заједно раде. Заједно радимо са МУП-ом, са Сектором за ванредне ситуације, ЕПС-ом, а укључене су и друге службе. У овом тренутку ситуација је под контролом – нагласио је Весић.

Најугроженија је лева обала Дунава, где је пало око 100 литара кише за 45 минута, што је количина која падне за један месец на територији Београда, навео је Весић.

Весић је рекао да у општини Палилула има довољно пумпи за поплављену леву обалу Дунава, али да је проблем у томе што не могу све пумпе да раде истовремено, јер вода нема где да отече док је земља не упије.

– Падавине које су нас задесиле данас су друге велике падавине у року од три дана. У Земуну је пало око 50 литара, на Бежанији око 60, на Макишу око 40 литара кише – навео је Весић, додајући да су поједине делове Београда погодиле неоубичајено велике падавине.

Весић је указао да не постоји канализација која може да прими толике количине воде.

Како каже, у деловима Београда где постоји канализација вода полако отиче, али је највећи проблем лева обала Дунава где нема канализације.

– Проблем је што тамо има доста септичких јама, тако да претпостављам да се доста тих јама излило, са чим ћемо морати да се бавимо наредних дана. Имамо довољно механизације и довољно пумпи за читаву леву обалу Дунава – истакао је Весић.

Заменик градоначелинка додаје да су се у рад на терену укључиле и јединице Сектора за ванредне ситуације МУП-а, као и „Београдводе”, те да ће те службе радити и током ноћи.

– Оно што грађани треба да знају је да не можемо да радимо истовремено све, јер су још увек пуни канали. Бићемо на терену и данас и сутра док не решимо проблем на левој обали Дунава – рекао је Весић.

Према његовим речима, донета је одлука да Завод за јавно здравље процени колико је загађено земљиште због изливања септичких јама, а да ће потом извршити хемијске третмане како би земљиште било очишћено.

Сада се види, како каже Весић, важност договора који је постигнут са Европском инвестиционом банком да се изгради канализација на левој обали Дунава.

– Да имамо канализацију, овакве се ствари не би дешавале – каже Весић. 

У другим деловима Београда, све црпне станице раде у пуном капацитету, а на терену су 24 екипе које отклањају проблеме. На терену је и 27 екипа „Градске чистоће”, које углавном чисте сливнике, и 14 екипа „Зеленила”, које чисте пало дрвеће и гране, које су изазвале штету на возилима.

У Београду тренутно не раде семафори на 12 станица, а кварови ће, наводи Весић, бити отклоњени до поноћи. Због чињенице да су падавине створиле идеалне услове за комарце, донета је одлука да се поново ангажују авиони који ће запрашивати, наводи Весић.