понедељак, 24. јун 2019.

Весић: Сва комунална предузећа на терену, град се полако опоравља од велике природне непогоде

Тренутно најугроженији део Београда је лева обала Дунава јер у овом делу града канализација постоји на свега 15 одсто територије. Овде је за око 45 минута пало 100 литара воде по метру квадратном што су једномесечне падавине, а за последња три дана овде је пало скоро 170 литара воде по метру квадратном. Колика је то количина падавина види се када се упореди са поплавама у Обреновцу 2014. године када је пало 185 литара, рекао је ноћас за Дневник 3 РТС-а заменик градоначелника Горан Весић из црпне станице Борча.

Он је додао да у овом тренутку раде црпне станице, на терену су екипе ЈВП „Београдводе”, као и механизација сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије.

– Када се заврши са испумпавањем воде, наступиће Завод за јавно здравље и Завод за биоциде и медицинску екологију који ће испитати у каквом се стању налази земљиште, с обзиром на то да су се излиле многе септичке јаме. Сада се види колико смо били у праву када смо пре месец дана потписали уговор са Европском инвестиционом банком како би се коначно решио проблем са канализацијом на левој обали Дунава где живи око 150 хиљада људи – рекао је Весић.

Он је додао да се у читавом Београду вода полако повлачи и да, поред леве обале Дунава, проблема има и у Земуну и Новом Београду. 

– На терену је 27 екипа ЈКП „Градска чистоћа”. Преко 40 возила перу улице које су биле поплављене, а 24 екипе ЈКП „Београдски водовод и канализација” са 13 великих возила отчепљују канализацију. Поред тога, на терену је и 20 екипа ЈКП „Зеленило – Београд” које су до сада санирале 14 поломљених стабала, екипе „Београд-пута” су такође на терену, у овом тренутку на 12 раскрсница не раде семафори јер трафостанице не раде и то ће све бити поправљено до 12 сати. Поред тога, око 6.000 потрошача је још увек без струје, углавном из Новог Београда и Земуна, а било их је око 9.000, и то се полако смањује. На основу свега овога може се рећи да се Београд полако опоравља од ове велике природне непогоде – нагласио је заменик градоначелника.

Весић је рекао и да је поплављено двадесет обданишта, као и да ће, на основу плана који је направио Секретаријат за образовање и дечју заштиту, деца бити распоређена у друга обданишта и родитељи ће ујутро добити распоред где ће деца бити пребачена. 

– Градски саобраћај добро функционише и све улице су проходне. Било је проблема у појединим станарским гаражама које су поплављене и екипе ЈКП „Паркинг сервис” су на терену како би се извукла вода из њих. Чак је и ауто-пут у једном тренутку био затворен, што говори колико је то била велика непогода. Не постоји канализациони систем у свету који би могао да прихвати оволику количину воде одједном, а поготово наш у који дуго није улагано – рекао је Весић.

Он је додао да су у овом тренутку сва градска комунална предузећа са људством и директорима на терену, има довољно пумпи да се одмах испумпа сва вода, али та вода нема где да оде и зато она мора да се сукцесивно испумпава.