уторак, 16. јул 2019.

Никодијевић: Архив је чувар историје Београда

Председник Скупштине града Никола Никодијевић и директор Канцеларије за сарадњу са црквама и верским заједницама и председник Управног одбора Историјског архива Београда Милета Радојевић обишли су данас завршне радове на реконструкцији и опремању два депоа поменутог архива.  

Никодијевић је истакао значај те установе за град Београд и шири регион. Он је прецизирао да су у току инвестициони радови на реконструкцији два депоа укупне површине 2.400 метара, у којима је смештено 2.816 фондова, односно 13.970 метара архивске грађе.

– Град Београд је обезбедио 144 милиона динара, а стручни тимови су одредили неопходне радове како би Историјски архив ту непроцењиву грађу чувао на адекватан начин. Сви радови се изводе по највишим стандардима који ће у депоима обезбедити све неопходне микроклиматске, хемијско-биолошке и физичке услове. Такође је урађен и један од најсавременијих система за противпожарну заштиту, што је јако важно за адекватно чување – навео је Никодијевић.

Он је подсетио да се на том месту налази непроцењива културно-историјска грађа, укључујући и документа из 16. века, матичне књиге, архиве судова, управе града и привредних субјеката. 

– Поред адекватног чувања, у поступку је и процес дигитализације архивске грађе, како би што већи број докумената био доступан грађанима. До сада је урађена дигитализација 497 црвених матичних књига, што је изузетан извор података о рођеним, крштеним и венчаним људима у последња два века, укључујући православну и католичку цркву, као и Јеврјексу општину. Такође је неопходна дигитализација и докумената привредних субјеката, посебно оних предузећа која су у стечају или више не постоје, како би људи на што лакши начин могли да решавају свој радни однос – навео је председник Скупштине града.

Никодијевић је најавио израду пројекта за изградњу још једне зграде Историјског архива Београда, која је, према његовим речиима, неопходна за адекватан смештај архивске грађе. Прецизирао је да би се нови објекат налазио до постојећег и обећао подршку Града Београда и у том пројекту.

Директор Историјског архива Београда истакао је да је ова реконструкција једна од највећих инвестиција у култури ове године и захвалио Граду Београду и Влади Републике Србије на значајној подршци.

Он је додао да, без обзира на радове, рад са странкама није прекидан и да је у периоду јануар–јун обрађено 4.000 захтева. Половина захтева тиче се техничке документације, а друга половина се односи на регулисање радних односа. У припреми је дигитализација докумената фирми за које се подноси највише захтева, и у договору са ПИО фондом они ће бити доступни грађанима преко те установе, што би, како је истакао, значајно олакшало посао. 

Такође је најавио до краја године израду главног пројекта нове зграде архива, за коју је прецизирао да би њен приземни део био посвећен само раду са странкама, а горње етаже за смештај архивске грађе.

Завршетак реконструкције деопа, која укључује изградњу стабилног система заштите од пожара, нови систем климатизације и грејања, као и адекватну ЛЕД расвету, предвиђен је до 25. августа.