понедељак, 5. август 2019.

Спектакл на Тргу републике првог викенда после окончања радова

Током првог викенда након завршетка радова на Тргу републике, односно 7. септембра имаћемо догађај у организацији Народног позоришта у којем ће учествовати цео ансамбл, око 300 људи. Заказан је концерт, разни перформанси и тада ћемо видети Трг републике у пуном сјају, најавио је главни градски урбаниста Марко Стојчић гостујући на „Студију Б”. 

Он је подсетио да ће радови сигурно бити окончани до 1. септембра и рекао да се тренутно највише ради на постављању коцке на коловозу. 

– Плато трга је скоро завршен и преостало је да се постави мобилијар. Неће бити великих промена када је саобраћај у питању, што важи и за семафоре, изузев брзине која ће бити ограничена и дефинисана као „режим успореног саобраћаја”, а постојаће по једна трака у сваком смеру – рекао је Стојчић. 

Према његовим речима, идеја је да Трг републике буде велики слободан простор, што ће бити први такав случај у 150 година дугој историји овог трга. 

– Неће бити ничега што би ометало визуелни идентитет и имаћемо велики слободан простор без препрека. Уз нова стабла која смо поставили, постојаће и гранитне клупе предвиђене пројектом, уз шест или седам „смарт” клупа где ће грађани и гости нашег града моћи да допуњују батерије мобилних телефона и повезују се на бежични интернет као у свим већим градовима у свету. Како бисмо обезбедили довољно хладовине за пријатнији боравак, биће додато и 12 мањих стабала у жардињерама. Стабла која су посађена биће контролисана у смислу висине и густине крошње неколико пута годишње како не би у потпуности заклонила Народни музеј. „Делтин” сат ће бити уклоњен са Трга републике. Дуго смо тражили нову локацију и на крају смо одлучили да буде премештен на плато „Штарк” арене – истакао је Стојчић. 

Он је додао да су остаци „Виртембершке капије”, по налогу Завода за заштиту споменика културе, у потпуности конзервирани, али и да је Трг републике превише атрактивна локација да би тај део простора остао отворен, односно прекривен стаклом. Како је истако, на плочама које ће прекривати Трг републике биће обележени делови остатака капије како би грађани могли да се информишу о свему што се налази испод површине, а што је важно за историју Београда и Србије. 

Главни градски урбаниста подсетио је да је простор који заузима Васина улица веома близу места где се налазила главна улица Сингидунума, као и да постоје индиције да се између Васине и Студентског парка налази веома леп део Сингидунума са зидинама, фрескама и римским плочицама. 

– Због тога је покренуто веома озбиљно археолошко истраживање. Уколико се пронађу остаци, свакако ће то бити нешто што бисмо могли да покажемо читавом свету. То би могло да промени план о изградњи јавне гараже и уколико се то догоди, гаража ће бити „померена” на Трг републике – додао је Стојчић. 

Говорећи о изменама пројекта, он је истакао да се једина измена односила на слој који се налази испод велилке коцке, пошто је била планирана бетонска плоча, а у разговору са стручњацима одлучено је да се ипак ради од асфалта, чиме је уштеђен новац, али и трајање радова „скраћено” за два месеца.