уторак, 10. септембар 2019.

Градоначелник Радојичић: Музеј Николе Тесле бележи рекордну посећеност

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић посетио је данас Музеј Николе Тесле и депо овог музеја. Радојичић је нагласио да је у обиласку једне од највећих атракција Београда запазио велики број туриста који чекају на улазак у музеј и констатовао да је ова установа веома привлачна како за стране тако и за домаће туристе. 

– У претходних годину дана скоро 160 хиљада посетилаца је забележено у овом музеју, што је отрилике око 20 одсто више у односу на раније године. Директорка музеја Ивона Јевтић  значајно је унапредила функционисање и целокупни концепт ове установе  – рекао је Радојичић и додао да му је посебну пажњу привукла околина и двориште музеја који су преуређени и проглашени за најбоље уређени пословни простор на територији општине Врачар, а освојили су и друго место на територији Београда. 

Према његовим речима, музеј туристима нуди веома занимљив садржај, аутентичне експонате, као и интересантне експерименте.

– Сви ови аутентични предмети разумљиво привлаче велики број туриста. Музеј организује и гостујуће изложбе, па је у скорије време наш музеј имао веома успешну изложбе у Јапану, на Кипру и у Кини, у Шангају, где је забележен број од  пола милиона посетилаца. Ускоро ће музеј организовати можда и највећу изложбу Николе Тесле икада у Милану, а 15. октобра изложбу у Атини – рекао је Радојичић. 

Градоначелник је истакао да је велика срећа за српски народ што има наслеђе Николе Тесле, као и за цео свет, јер су његова открића променила човечанство и учинила живот бољим и лакшим.

– Овај простор дефинитивно не може да задовољи све оно што једна тако велика личност и геније заслужује, а са друге стране не може ни да подржи интересовање светске популације за лик и дело Николе Тесле. Ових 200 квадрата, колико има избложбеног простора, свакодневно посети у просеку 500 посетилаца, а како сам чуо, постоји значајно већи број посетилаца који жели овде да дође –  рекао је он и додао да је јасно да је потребно учинити нешто како би већи број људи могао да се упозна са Теслином заоставштином. 

Градоначелник је прва личност из јавног живота која је имала прилику да приступи депоу и погледа његов садржај, као и лабораторију за чишћење папира, рестаурацију и конзервацију папирних докумената. 

– Данас сам имао посебну част и задовољство да посетим депо у ком се налазе предмети и заоставштина Николе Тесле. У том простору се под одређеним условима чува 160 хиљада докумената његовог рада и новинских чланака које је сакупљао, а који би требало тек да се обраде. Посебно је било интересантно видети кревет Николе Тесле, затим његов фрижидер и друге личне ствари. Интересантна је и лабораторија у којој стручњаци рестаурирају документе и по речима директорке музеја, велики број научника из света жели да се укључи у процес и ради на њиховом очувању – нагласио је он. 

Радојичић је позвао све Београђане и наше држављане да посете овај музеј и осете величанственост овог простора у директном контакту са предметима из његовог личног живота.

– Искрено и срдачно им препоручујем да дођу у Музеј Николе Тесле и сигуран сам да ће бити задовољни – поручио је градоначелник. 

Директорка Музеја Николе Тесле Ивона Јевтић захвалила је градоначелнику на посети и рекла да овај музеј има чиме да се похвали. 

– Ове године смо имали велики задатак и захваљујући тимском раду, успели смо значајно да повећамо број посетилаца. То је велики успех и за град и за нашу земљу, јер на тај начин привлачимо туристе и обогаћујемо културну баштину нашег главног града – рекла је Јевтићева.

Према њеним речима, Тесла је највећи научник српског порекла свих времена и својим радом и примером је показао како се ради за цело човечанство.  

– Овај музеј вредно ради не само овде већ и ван наших граница, организујући путујуће изложбе по читавом свету – рекла је Ивона Јевтић и нагласила да су цене карата веома приступачне за све посетиоце. 

Градоначелник се уписао у књигу утисака, где су се својевремено уписивале многобројне личности из јавног и културног живота као што су Јосип Броз Тито, тајландска принзеца, знаменити истраживачи и други.

Депо који је градоначелник посетио је јединствен и чува веома важне документе, Теслине личне предмете, као што су одећа, обућа, прибор за писање, делове лабораторије и друге предмете. Тачније, све што је након Теслине смрти његов сестрић Сава Косановић преузео из хотела „Њујоркер” и наследио. Сва имовина је након Другог светског рата премештена у Београд и смештена у Крунској улици, где се чува у три депоа под одређеним условима. Цела Теслина архива је дигитализована и постоји могућност да свако ко пошаље упит овом музеју добије фолдере са овим документима. 

Градоначелник је Музеј Николе Тесле обишао заједно са чланом Градског већа проф. др Фадиљом Еминовићем и вишим саветником Секретаријата за културу Андријом Бојанићем.