среда, 11. септембар 2019.

Весић: Потврђен кредитни рејтинг Града Београда а кредитни изглед побољшан и оцењен позитивно

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је да је међународна кредитна агенција Мудис (Moody's) потврдила кредитну оцену Београда, као и да је поправила кредитни изглед Града Београда у „позитиван”. 

– Међународна кредитна агенција Мудис потврдила је кредитну оцену Града Београда (BCA) Ба3, који је идентичан рејтингу који има Република Србија. Агенција је побољшала кредитне изгледе Града Београда из „стабилно” у „позитивно”, што је велико признање за Београд – рекао је Горан Весић.

Данашње поправљање прогнозе кредитног рејтинга последица је не само стабилних финансија Града Београда и домаћинског пословања већ и побољшања пословне климе у Србији, навео је заменик градоначелника.

– Мудис верује да ће побољшани реални изгледи за економски раст земље позитивно утицати и на раст прихода Града Београда. Као резултат свих ових чинилаца, Мудис очекује да ће фискални учинак Београда остати добар, са бруто оперативним билансом од 12 до 14 одсто оперативног прихода у 2019/20. години – рекао је Весић и додао да у извештају међународне кредитне агенције пише да „потврда о рејтингу Града Београда одражава чврсте и здраве финансијске основе града, добро и уравнотежено управљање буџетом, о чему сведоче и његови високи капацитети за самофинансирање и дуг који је у опадању”.

Агенција је оценила да ће „рејтинг Града Београда, у чијој основи је опадајућа задуженост и терет директног дуга од 44 одсто оперативног прихода на крају 2018. године, ограничени захтеви града за задуживањем и строга контрола над трошењем буџетских средстава, допринети стабилизацији нето директног и индиректног дуга на око 50 одсто оперативног прихода у наредне две године”.

– Да би грађани могли да упореде како је то било раније, директни и индиректни дугови Београда су износили 2016. године 67 одсто оперативног прихода, а 2014. године огромних 101,2 одсто оперативног прихода, што најбоље показује како је бивши градоначелник Ђилас презадужио Београд – поручио је Весић.

Међународна кредитна агенција је констатовала да  „Град Београд има важну улогу у националној привреди као главни и најразвијенији град у Србији, са око 40 одсто учешћа у националном бруто домаћем производу земље”.

Горан Весић је честитао и Новом Саду на добијању истог кредитног рејтинга и истог кредитног изгледа као и Београд. 

– То је најбољи доказ да се политика финансијске дисциплине спроводи у свим локалним самоуправама и да се Србија подједнако развија. Београд то поздравља. Браво за наше колеге из Новог Сада – рекао је Весић.