среда, 11. септембар 2019.

Градоначелник Радојичић: Београд и Напуљ на фотографијама италијанског уметника

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић угостио је данас у Старом двору председника италијанске асоцијације за културу Ђенероза ди Меју који сваке године посебним календаром са уметничким фотографијама промовише сарадњу између градова.

Према његовим речима, већ 18 година избору градова посвећује велику пажњу и то су увек развијени градови са значајним културно историјским знаменитостима. За 2020. годину изабрао је Напуљ и Београд, а фотографије знаменитих зграда у календару дело су италијанског уметника Масима Листрија. Календар носи назив „Напуљ - Београд: Црно и бело“.

– Имао сам прилику да видим фотографије ентеријера знаменитости Београда као што су Геозавод, Музеј Савремене уметности, Палата Србије, Бели двор, Крипта Храма Светог Саве, Саборне цркве и других и веома су ми се допале. Добра је и сама идеја да се на овај начин културно повезују два града. Драго ми је и да је Ђенерозо ди Мео ове године одабрао Београд који, како ми је рекао, је за њега град са богатом историјом и културом али и посебним духом – објаснио је градоначелник. 

Како је навео Радојичић, у Палати Србије у новембру овим поводом ће се одржати културна манифестација на којој ће бити промовисан календар за 2020. годину са фотографијама ентеријера знаменитости Београда и Напуља. Очекује се око 700 званица из Италије и из других европских земаља. Међу њима је велики број уметника, чланова краљевских породица као и пословних људи. 

– Многе од званица ће први пут доћи у Београд и ово ће бити прилика да им се престоница Србије презентује на један посебан културни, уметнички начин – нагласио је Радојичић. 

Ђенерозо ди Мео протеклих година направио је календаре Истанбула, Беча, Лисабона, Берлина и Москве.