петак, 13. септембар 2019.

Три стотине бесплатних програма у оквиру манифестације „Дани европске баштине”

Секретар за привреду и председник Организационог одбора манифестације „Дани европске баштине'' изјавио је да је ове године припремљенo око три стотине разноврсних програма, који ће бити бесплатни за посетиоце. 

Подсетио је да се „Дани европске баштине” у Београду одржавају од 2002. године, као део велике европске манифестације Савета Европе и Европске Комисије. 

–Сваке године са другом темом, манифестација је у Београду постала својеврстан празник културе и туризма на читавој територији града, када се припремају тематски програми, отварају градска здања, историјске куће, легати, музеји, установе културе – указао је Величковић. 

Он је истакао да се Дани европске баштине у Београду обележавају у координацији Града Београда - Градске управе, Секретаријата за привреду, надлежног за послове туризма,  Организационог одбора манифестације, као и око стотину непосредних организатора програма. 

–У сарадњи са установама и секретаријатима надлежним за културу, заштиту животне средине, образовање и дечју заштиту, спорт и омладину, припремљен је велики број програма у свакој од тих области. На позив Секретаријата, општина Земун, Врачар, Савски венац, Гроцка, Младеновац, Лазаревац, Вождовац реализују се бројни програми, пре свега за локално становништво. Читав септембар је посвећен промоцији наслеђа у Београду а највећи број програма се реализује у другој половини септембра и првој недељи октобра, када се манифестација и интензивно промовише – истакао је Велуичковић. 

        Он је додао да су, користећи расположиве ресурсе, партнерство и сарадњу, градске и приградске општине, музеји, културни центри и удружења припремили разноврсне програмe на тему: „Уметност и забава – наслеђе у фокусу“: предавања, изложбе, презентације, разгледања са водичима, представе, радионице, квизове  знања, такмичења, видео пројекције, дечје програме, пројекције филмова, концерте. 

Тематским програмима обухваћени су значајни јубилеји и годишњице: 280 година од рођења Доситеја Обрдаовића и 15 година Задужбине, 90 година од рођења Милорада Павића и 35 година од првог издања Хазарског Речника, те 135 година рада Народне банке Србије и 90 година од оснивања Завода за израду новчаница и кованог новца, као и 15 година од оснивања Центра за посетиоце, јединственог Музеја новца. Такође, осам векова самосталности Српске православне цркве (изложбом „Осамсто година уметности под окриљем Српске православне цркве 1219-2019" у Музеју СПЦ), 130 година Ботаничке баште „Јевремовац“, 150 година Народног позоришта и 130 година Опере. 90 година од првог извођења „Госпође министарке“, 180 година постојања Прве београдске гимназије, 115 година од крунисања краља Петра I, 95  година Радио Београда, пола века Радио Београда 202 и ПГП РТСа, 15 година Куће Легата - изложбом „Модерна уметност кроз колекцију Куће Легата”.  Галерија 73 организује богат програм промоције фруле, као једног од најстаријих инструмената. Такође припремљени су бројни наступи културно-уметничких друштава – навео је Величковић. 

Он је додао да је организовано је око стотину изложби, преко шездесет радионица за децу, бројна предавања, тематска стручних вођења, велики број концерата, филмских пројекција, представа, трибина, промоција, такмичења, квизова, програма за младе са сметњама у развоју, програма за пензионере, конференција, спортско рекреативних програма и гастрономских манифестација. 

Туристичка организација Београд организује промотивне излете и обиласке баштине у Младеновцу, Лазаревцу и Гроцкој.
        
–Фокус „Дана европске баштине” ове године је пре свега уметност али и забаву, слободно време, свет филма, стрипа, неговање старих заната и вештина. Библиотека града Београда организује бројна предавања: „Тихи приповедач Марсел Марсо”,„Стрип као сфера модернистичког сликарства”, а  Народни музеј тематска вођења „Бал на српском двору“ и , „Забава у српском сликарству 19. века”. Припремљени су многобројни програми за децу са мултимедијалним садржајима, едукативне и уметничке радионице у Музеју града Београда, Народном музеју и Дечјем културном центру. Бројним и разноврсним програмима обележиће се и Светски дан туризма, 27. септембра – најавио је Величковић и подсетио са организатори позвани да воде рачуна о доступности програма за особе са инвалидитетом, док су многи припремили и посебне програме за те особе. 

Он је закључио да манифестација доприноси обогаћивању туристичке понуде и  атрактивности Београда као дестинације. Такође се захвалио свима који су се одазвали позиву и отворили врата за посетиоце и позвао суграђане да уживају у програмима.

Информације о догађајима су доступне су на интернет страницама установа и градских општина – организатора програма, Града Београда и Туристичке организације Београда www.beograd.rs; www.tob.rs  и у Туристичко информативном центру ТОБ – а у Кнез Михаиловој 56, као и путем бројева телефона 011/2635-622, 011/2635-343. Због ограниченог броја места, за одређене програме потребно је извршити претходно пријављивање на бројеве телефона или лично у терминима који су наведени.