недеља, 15. септембар 2019.

Градоначелник Радојичић: Град Београд од сутра обележава „Европску недељу мобилности”

Град Београд се од 16. до 22. септембра придружује европским, па и светским градовима који обележавају „Европску недељу мобилности” и уједињени позивају грађане да се више опредељују за пешачење, бициклизам и јавни транспорт, рекао је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић.

– Број становника у великим градовима у је сталном порасту, као и број аутомобила. То је велико оптерећење на глобалном нивоу, које има значајан утицај на климатске промене. Наредних седам дана, одазивањем овој европској иницијативи, показаћемо да смо свесни важности увођења мера одрживог транспорта и позивања грађана да мењају навике у саобраћају. Показаћемо и да смо спремни да чинимо напоре како бисмо имали здравије окружење – казао је Радојичић и додао да ове године у кампањи учествује око 2.500 градова.

Градоначелник Радојичић је навео да Град Београд интензивно ради на томе да се окрене зеленој хијерархији у саобраћају, односно да се предност да пешацима, бициклистима и јавном превозу у односу на аутомобиле. 

– Активно радимо на пројектима усмереним ка решавању проблема у саобраћају и повећању квалитета живота грађана. Циљ нам је да Београђанима и гостима омогућимо брже и лакше кретање кроз наш град. У претходном периоду проширили смо пешачке зоне у централном делу града, увели „врабац сервис” као ефикасно и еколошко превозно средство, а крајем августа расписан је јавни позив за подношење понуда за постављање система јавних бицикала. У наредном периоду наставићемо да ширимо пешачке зоне, радимо бициклистичке стазе и окрећемо се алтернативним видовима транспорта у односу на моторизоване – истакао је Радојичић.

Он је појаснио да је корист од тога вишеструка.

– За наше здравље, али и за очување животне средине важно је да пешачимо, возимо бицикл, више се ослањамо на јавни превоз него на сопствене аутомобиле, у којима се често налази једна особа. Због тога су принципи „Европске недеље мобилности” важни сваког дана – навео је градоначелник Радојичић. 

Он је прецизирао да ће Град Београд током следеће недеље организовати низ активности и позвао грађане да учествују у њима.

– Промовисаћемо пешачке зоне и све што смо на овом плану урадили у претходном периоду, организоваћемо бициклијаду и друге активности за грађане и туристе. Посебно бих издвојио акцију „Само не аутом”, која се одржава 20. септембра. Позивам грађане да тог дана на посао иду пешице, бициклом или јавним превозом. Надам се да ћемо у што већем броју показати да смо свесни значаја порука које „Европска недеља мобилности” шаље – рекао је Радојичић.

„Европска недеља мобилности” обележава се сваке године од 16. до 22. септембра. Циљ је да се промотивним манифестацијама и спровођењем макар једне трајне мере одрживе урбане мобилности учини напор да се смањи коришћење путничких аутомобила и побољшају услови за јавни саобраћај, кретање бициклиста и пешака. Тема овогодишње кампање је безбедно пешачење и бициклирање, док је слоган кампање „Пешачите са нама!”.