понедељак, 16. септембар 2019.

Градоначелник Радојичић позива грађане да учествују у обележавању Европске недеље мобилности

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић позвао је све Београђане да узму учешћа у обележавању Европске недеље мобилности која почиње данас и траје до недеље 22. септембра. Град Београд ће организовати низ манифестацијa и затварањем поједниних улица за саобраћај и пружањем услуге изнајмљивања јавних бицикала омогућиће својим грађанима да допринесу здравијем и одговорнијем односу према околини.

Градоначелник је истакао да је у ову акцију укључено 2.500 градова и да је уведена ради успостављања зелене хијерархије у саобраћају и давања предности пешацима и бициклистима, као и другим превозним средствима који не угрожавају природу.

–Београд ће дати допринос тако што ће сваког дана бити организован програм у складу са Недељом мобилности. Данас смо на Топличином венцу и желимо да промовишемо нове пешачке зоне од Поп Лукине до Чубрине улице, део Улице Краља Петра, затим у улици Страхинића бана од Скадарске до Француске и Вука Караџића, од Цара Цара Лазара до Чубрине – најавио је Радојичић.

Он је рекао да се данас посебно даје акценат на безбедност деце у саобраћају и промовишу обележене нове зоне око школа „Душко Радовић” на Новом, Београду, „Вук Караџић” у Рипњу, „Павле Поповић” у Вранићу, затим код „Доситеја Обрадовић”  у Умци, „Јефимија” у Обреновцу и „Рудовци” у Малим Црљенима.

–Од великог значаја је безбедност деце у саобраћају, посебно у зонама школа, те желимо да данас посебно скренемо пажња на ову акцију – рекао је градоначелник.

Говорећи о спремности Београда да буде здравији град, градоначелник је истакао да је у претходном периоду изграђено 80 километара бициклистичке стаза.

–У наредне четири године у плану је да се уради 120 километара ових стаза, тако да њихова укупна дужина у нашем граду буде 200 километара. Омогућићемо грађанима да више користе бицикл као превозно средство. У овој недељи промовисаћемо сервис јавних бицикала како би грађани могли да их изнајме и свакодневно користе – рекао је он.

Према његовим речима и других дана биће организовани садржаји у циљу промовисања електричних превозних средстава како би се смањила концентрација превозних средстава који користе необновљиву енергију.

–У петак ћемо промовисати програм „Само не аутом”, а у недељу ћемо организовати вожњу бициклима и пешачење. Тако ћемо се придружити Европи и скренути пажњу да се и ми боримо са проблемом загађености издувним гасовима, као и да желимо да се хијерархија у саобраћају промени – рекао је Радојичић.