понедељак, 16. септембар 2019.

Градоначелник Радојичић: Београд ће у наредна четири месеца бити уметнички центар света

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић посетио је данас Музеј савремене уметности (МСУ) и уверио се да припреме за отварање ретроспективне изложбе славне Марине Абрамовић теку по плану.

– Изузетно значајно отварање изложбе нас очекује наредне седмице. Марина Абрамовић је светска уметничка звезда, а Београд ће бити уметнички центар наредних месеци. То је велика част, али и одговорност. Директор МСУ-а, са својим тимом све ради да изложба буде добро припремљена – истакао је градоначелник.

Он је подсетио да су угледни медији изложбу Марине Абрамовић најавили као један од највећих уметничких догађаја у свету, док се поставка – поред Париза, Сао Паула, Лагоса и Лондона – нашла на листи „28 изложби због којих вреди путовати” истакнутог Њујорк тајмса (The New York Times).
 
– Град Београд се одговорно понаша према културним институцијама. Наставићемо да улажемо у њих, јер желимо да обогатимо њихову културну понуду, као и да их грађани и туристи посећују у што већем броју – указао је Радојичић.

Он је истакао да је у претходне две године Музеј савремене уметности, после реконструкције посетило око 250.000 људи. 

– МСУ, Народни и Музеј Николе Тесле најпосећенији су музеји у српској престоници. Значајно је да су грађани Београда и Србије све више присутни у нашим музејима. Такође је важно истаћи да туристи више не долазе у Београд само због доброг провода, него и због културне понуде која је све боља. Ретки су туристи који не посете неки од ова три музеја – указао је Радојичић.

Он је са директором МСУ-а разговарао како да се олакша грађанима и туристима долазак до тог музеја, како је истакао, пре свега постављањем информационих табли по граду, као и побошљањем јавног превоза.

Директор Музеја савремене уметности Слободан Накарада захвалио је градоначелнику Радојичићу због посете.

 – У духу добре сарадње коју смо увек имали са Градом Београдом, и имајући на уму да смо у припреми отварања једне од најзначајнијих ретроспектива Марине Абрамовић, ова посета је још значајнија – указао је Накарада.

Он је подсетио да ће 28. септембра бити одржано предавање Марине Абрамовић испред МСУ-а, када се очекује 6.500 поштовалаца њеног рада, док се током изложбе очекује око 150.000 људи из Београда, Србије, региона, Европе и света.

– Изложба је била врло захтевна, јер зграда МСУ-а због великог броја стаклених површина није била предвиђена за поставку толиког броја видео-радова. Али успели смо и то да решеимо и Београд ће у наредна четири месеца бити културни центар света, док се МСУ као референтна установа поново враћа тамо где је и била – закључио је Накарада.

На ретроспективној изложби „Чистач” – која је пре Србије обишла Шведску, Данску, Норвешку, Немачку, Италију и Пољску – наћи ће се више од 120 радова: слика, цртежа, објеката, фотографија. Изложба се отвара 21. септембра 2019 и траје до 20. јануара 2020. године, навели су организатори.