понедељак, 16. септембар 2019.

Потписан уговор за наставак пружања услуге персоналне асистенције

Град Београд обезбедио је средства за пружање услуге персоналне асистенције и у 2019/2020. години и тиме потврдио да наставља са пружањем подршке особама са инвалидитетом, које кроз ову услугу имају могућност да воде самосталан и продуктиван живот као равноправни грађани у својој заједници. На нивоу Секретаријата за социјалну заштиту закључен је нови оквирни споразум са изабраним лиценцираним пружаоцем услуге персоналне асистенције, Центром за самостални живот особа са инвалидитетом Србије, из Београда, a по претходно спроведеном поступку јавне набавке.

Градска секретарка за социјалну заштиту ​Наташа Станисављевић данас je потписала први појединачни уговор о јавној набавци са овим удружењем. Након реализације првог појединачног уговора Секретаријат ће са пружаоцем услуге закључивати појединачне уговоре, а у складу са преосталим бројем сати дефинисаним оквирним споразумом. 

– Град Београд препознаје проблеме са којима се особе са инвалидитетом суочавају и у наредном периоду ћемо се трудити да на још бољи и адекватнији начин одговоримо на њихове потребе уводећи нове, развијати и унапређивати постојеће услуге, које предствљају облике најдиректније помоћи и подршке овој категорији наших суграђана. Центар за самостални живот особа са инвалидитетом Србије пружаће услугу персоналне асистенције у трајању од око 141.000 сати, у периоду од годину дана, са најмање 65 ангажованих сарадника са завршеном основном обуком по акредитованом програму обуке за пружање услуге персоналне асистенције, за најмање 65 корисника, у трајању од најмање 20, а највише 40 сати недељно. Персонални асистент се обезбеђује кориснику којем је решењем Градског центра за социјални рад у Београду признато коришћење услуге персоналне асистенције. Услуга персоналне асистенције обухваћена је системом услуга социјалне заштите града Београда почев од 8. фебруара 2016. године и од тада се спроводи у континуитету, чиме потврђујемо да је један од приоритета социјалне политике Града Београда континуирано унапређење квалитета услуга које пружа корисницима, као и одговоран однос према свим социјално угроженим и маргинализованим друштвеним групама којима је подршка неопходна – рекла је Станисављевићева. 

Сврха услуге персоналне асистенције је пружање подршке кориснику услуге у одржавању и унапређивању квалитета његовог живота кроз одржавање што већег степена самосталног живота уз активно учествовање у заједници. Овом услугом се обезбеђује одговарајућа практична подршка која је кориснику неопходна за задовољавање основних, личних и друштвених потреба које корисник физички није у стању да задовољи без помоћи која је истовремено лична и практична. Услуга персоналне асистенције корисницима пружа могућност избора активности које би им иначе биле недоступне. 
Град Београд ће и даље наставити да кроз сарадњу са удружењима која се својим програмима и пројектима баве задовољавањем животних потреба ове категорије наших суграђана, обезбеђује предуслове за системско унапређење положаја особа са инвалидитетом и тако на најбољи начин олакша њихово интегрисање у ширу друштвену заједницу.