среда, 18. септембар 2019.

Градоначелник Радојичић: Улажемо у књижни фонд и стварамо боље услове за рад Градске библиотеке

Поводом почетка школске године, као и уочи почетка академске године, градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић обишао је данас Библиотеку града Београда са директорком Јасмином Нинков и указао на све што ова установа може да понуди и пружи пре свега ђацима и студентима.

Он је истакао да, осим богатим фондом књига, Библиотека може да се похвали и врло посећеним бесплатним радионицама, као и великим бројем читаоница у којима мир проналазе пре свега студенти.

– Београђани воле књигу и библиотеку, о чему сведочи све већи број чланова последњих година. Данас библиотека има око 150.000 чланова, преко милион корисника годишње и књижни фонд од око 1,8 милиона књига. Важно је скренути пажњу и новим генерацијама да негују љубав према књигама. И сама градска Библиотека даје допринос ка томе, с обзиром на то да је за сву предшколску децу, као и за прваке учлањење бесплатно. С друге стране, након разговора са студентима у Ректорату и на њихову иницијативу, годишња цена чланарине спуштена је са 1.500 на 800 динара. Верујем да ћемо тиме привући још већи број људи у наше градске библиотеке  – истакао је градоначелник Радојичић.

Радојичић је указао да сама установа и објекат библиотеке града представљају пример доброг споја традиционалног и модерног, указавши на степен висок степен дигитализације најстаријих књига којима ова установа располаже, као и на чињеницу да се у подземном делу објекта налази Римска дворана, са остацима римске капије из 2. века нове ере која представља праву туристичку атракцију за посетиоце.

– Град Београд ће и даље радити на томе да се повећа број књига, па смо ове године издвојили 35 милиона динара за куповину још 50.000 књига. Подсетићу да је за набавку књига у Градској библиотеци, Град Београд 2017. године издвојио 25 милиона динара, а наредне године 30 милиона динара. Осим у фонд и садржаје, улажемо и у услове. Зграда Библиотеке града у Змај Јовиној улици, један је од четири објеката који ће се сређивати у оквиру пројекта „Термална рехабилитација јавних зграда”, чија се реализација очекује у првој половини следеће године, тако да ће услови за функционисање ове институције бити још бољи – истакао је градоначелник Радојичић.

Приликом посете, градоначелник Радојичић обишао је Одељење за рад са корисницима, Електронску онлајн читаоницу, Римску дворану и Читаоноцу фонда уметности. Обиласку градске библиотеке присуствовали су и члан Градског већа проф. др Фадиљ Еминовић и виши саветник Секретаријата за културу Андрија Бојанић.