четвртак, 19. септембар 2019.

Одржана конференција о сајбер безбедности

Помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић данас је у сали Старог двора отворио конферeнцију Women’s Cyber Forum: Launching Careers in Cyber Space која се организује ради промоције улоге жена у области информационе безбедности и информационих технологија уопште. 
Младеновић је истакао да је Београд на путу да се придружи паметним градовима увођењем нових техонологија и сервиса за своје грађане.

–Да бисмо применили стратегију паметних градова и дочекали предности 5Г технологија које очекујемо до 2022. године увођењем ИТ технологија широм урбаних заједница, од ценатара у контроли саобраћаја, контроли и квалитету ваздуха, паметне уличне расвете, паметних еколошких канти за отпатке. Морамо да подигнемо свест и унапредимо капацитете одбране од потенцијалних злоупотреба тих технологија. Паметни градови да би били отпорни на сајбер нападе морају да се суоче са две кључне препреке, а то су управо недостатак безбедносне културе и недовољно образовање у сајбер безбедности – рекао је Младеновић и додао да приоритети образовања у сајбер безбедности морају да буду свеобухватни те да државна управа, ИТ компаније и грађани морају да преузму иницијативу ка бољем образовању и већој обавештености.

Он је истакао да паменти градови не настају сами од себе, нити се сами бране, јер, како је додао, без сарадње државног сектора и технолошких команија нико неће бити безбедан.

– Паметни градови морају да буду спремни за неизвеснст напада и да имају циљ да минимизирају утицај када се такав напад догади. Полазећи од претпоставке да све у паметном граду може да буде потенцијална опасност, на време дизајнирамо безбедносна решења заштите. Приницип заснован на отпорности од напада, пружа могућност да паметан  град буде сигуран, интероперативан и спреман да одговори на напад, смањи и уклони штету ако до њега дође – казао је Младеновић и изразио задовољство што се у оквиру теме дигиталне писмености и безбедносне културе може започети разговор и о улози жена.

Он је истакао да укључивањем талентованих, образованих и способних жена у овом пољу можемо да постанемо тржиште које може да пружи одговор на глобални недостатак квалификованог кадра и стручњака у сајбер безбедности. Они, додао је, могу у својој земљи да реше проблем у овој области, али и да буду део команија на глобалном ниову и тиме дају свој допринос. 

– Ово је изузетно важна област, те због тога шаљемо поруку јавности о сајбер безбедности. Наступајући периоди ће сигурно донети велике изазове у овој области, а управо су даме те које могу да дају велики допринос и да буду носиоци развоја и ширења ове безбедносне културе. Надам се да ће се јавност активно укључити у ову проблематику и да ће се подстаћи што већи  број дама да се баве овом облашћу, те да ће у својим комапанија повести дискусију и бити носиоци свих активнности по питању сајбер безбедности – закључио је Младеновић. 

Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникације Татјана Матић је истакла да сајбер безбедност носи техничке, друштвене проблеме и решења, те да постоје потешкоће у превзилажењу стереотипа у образовном систему. Захваљујући оваквим манифестацијама, навела је она, заједнички се шири свести о важној улози жена у дигиталном окружењу.