четвртак, 19. септембар 2019.

Весић: Влада Србије и Град Београд заједно завршавају припреме за изградњу метроа

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изразио је задовољство напретком припрема за изградњу београдског метроа.

– Београдски метро је пројекат од националног значаја за Републику Србију и животног значаја за Град Београд. Данас смо одржали седницу Радне групе којом је председавала потпредседница Владе Републике Србије Зорана Михајловић. Наставили смо заједничке активности како би изградња београдског метроа почела до краја 2020. године – рекао је Весић и додао да Град Београд ужурбано ради на усвајању Плана детаљне регулације Макишког поља који треба да буде завршен до новембра ове године, после чега следи проглашење јавног интереса и почетак експропријације јер ће прво ту почети изградња депоа и прве линије метроа. 

Он је истакао да Институт Јарослав Черни упоредо са тим ради хидротехничко решење Макишког поља а Завод за урбанизам града План детаљне регулације шинског система града Београда који ће бити завршен до септембра наредне године. Овај план ће створити основ да прогласимо јавни интерес за станице метроа како би се извршила експропријација земље и омогућила градња станица, наводи Весић.

– Влада Републике Србије обезбеђује правни основ за изградњу метроа кроз доношење закона и подзаконских аката већ током јесени ове године јер у данашњим законима Републике Србије метро се не помиње. То само говори колико су неозбиљни наши претходници Тадић и Ђилас који су лагали грађане и обећавали метро а при том нису имали ништа. Ни законске прописе, ни завршене пројекте, ни урбанистичке планове. Лагали су као о свему другом. Посао се ради овако како сада раде Влада Србије и Град Београд и једино тако овај историјски пројекат за Србију може да буде почет и завршен. Захвални смо председнику Србије Александру Вучићу на подршци за изградњу метроа и зато јер је Република Србија стала иза пројекта. Да није било те одлуке Београд сам не би могао да изгради метро. Такође смо захвални потпредседници Владе Републике Србије Зорани Михајловић и министру финансија Синиши Малом на великом труду и ангажовању како би београдски метро био изграђен –  рекао је Весић и додао да сви убрзано раде на преговорима са кинеском компанијом „Пауер Чајна” која је на основу Меморандума о изградњи београдског метроа који је потписан у Пекингу у мају ове године именована од кинеске стране да кроз међудржавни споразум наше две државе гради београдски метро.

„Пауер Чајна” ће овај посао радити у конзорцијуму са француском компанијом „Алстом”.