четвртак, 19. септембар 2019.

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић обишао Ташмајданске пећине

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић обишао је данас Ташмајданске пећине са градским секретаром за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима, као и са аутором књиге „Београд испод Београда”  Зораном Николићем и коаутором Видојем Голубовићем где су разговарали о великом туристичком потенцијалу подземног дела Београда.

Градоначелник је у обиласку некадашњег каменолома, по којем Ташмајдан и носи име, затим бункера у коме је била смештена резервна команда Немачке војске у Другом светском рату, као и дела пећине која датира из периода од пре више од 13 милиона година, рекао да су ове пећине право богатство које тренутно нису искоришћене на прави начин.

– У њима се крије велики туристички потенцијал, с обзиром да су подједнако атрактивне и домаћим и страним туристима. Поред тога велико је и интересовање Београђана с обзиром на чињеницу да су оне историјско сведочанство Београда из више временских епоха. Могу Вам рећи да сам импресиониран како њиховим изгледом, тако и  њиховим историјским значајем, јер се у њима крије историја нашег града – рекао је Радојичић.

Он је захвалио аутору и коаутору књиге који су га упознали са подземним делом града испод Ташмајдана и подсетио да је он веома важан за све суграђане јер се у њему прелама цела београдска историја.

–Претходни градоначелник је почео разрешење концепта како овај простор проближити Београђанима и туристима. Потребно је креативно осмислити коришћење овог простора за туристичке туре – појаснио је градоначелник и додао да је то велики посао.

Према његовим речима на овом пројекту је потребно решавање имовинско правног питања, затим проблем безбедности и статике, односно израде елабората о безбедности и статици.

–Желим да наставим пројекат, јер имамо идејно решење. Сада је потребно адекватно обезбедити простор и инсталације које су неопходне. Потребно је изградити и улаз у ове пећине и да се тај део укомпонује у цео простор. Такође, овај простор захтева и финансијску конструкцију и средства која се морају уложити, како за рашчишћавање, осветљење али и за вентилацију – прецизирао је градоначелник.

Он је нагласио да је посао обиман и да захтева велика срества и велике студије, али да ће се трудити да се са овим пројектом не стане и да се учине значајни помаци.

 –Задатак није лак, али даћемо све од себе да овај простор заживи као место које ће моћи сви да посећују– закључио је Радојичић.

Ташмајданске пећине описане су у књизи „Београд испод Београда”, а њихова богата историјска баштина је увек привлачила Београђане. На овом месту поред пећина из праисторије и каменолома, налазе се и бункери из Првог и Другог светског рата. Пећине изнад којих је некада било старо београдско гробље и за које се верују да су место паљења моштију Свето Саве једно је од јединствених у Европи.

Зоран Николић је истакао да је књига „Београд испод Београда” скренула од 2002. године велику пажњу Београђана, као и да су овај подземни део града обишла три градоначелника и генерални секретар Светске туристичке организације Талеб Рифаи.
 
–Сви који су овде дошли су били веома заинтригирани. Ташмајдан би требало да се прикључи и другим историјским атракцијама града као што су Калемегданска тврђава и Римски бунар. Ташмајдан има потенцијал да буде комплетна историјска вертикала која ће приказивати историју од Панонског мора и стене која је стара преко 13 милиона година, затим трагова Римљана, Турака, жртава које су овде склањане за време великих ратова и многих других историјских детаља – рекао је Николић и додао да је ово простор који никако не сме да буде заборављен и који нас враћа нашим коренима.