петак, 20. септембар 2019.

Градоначелник Радојичић примио амбасадора Кубе

Амбасадор Кубе Густав Тристо дел Тодо био је гост градоначелника Београда проф. др Зорана Радојичића у Старом двору, а разлог његове посете је обележавање 500 година од оснивања Града Хаване заказано за 14. новембар.

Амбасадор је градоначелнику Београда уручио званични  позив који му је упутио први човек Хаване, председник Провинцијске скупштине народне власти Хаване Реиналдом Гарсијом Сапатом. Амбасадор Кубе пренео је жељу градоначелника Хаване да се овај јубилеј обележи у присуству градоначелника Београда. 

Према његовим речима, долазак градоначелника Београда проф. др Зорана Радојичића био би значајан, с обзиром на изузетан потенцијал  када  је реч о сарадњи Београда и Хаване  у области уметности, културне размене и туризма.

Градоначелник Београда истакао да је почаствован  позивом и подсетио на  пријатељске односе два народа који трају већ 76 година. Радојичић је наговестио да иако географски удаљене, две земље су имале висок степен међународне подршке, подсећајући на солидарност коју је Куба пружила током бомбардовања 1999. године, али и на подршку суверенитету и територијалном интегритету наше државе по питању КиМ. 

Он је истакао да је прошле године Хавану посетило преко 6.000 српских туриста и да наши људи осећају гостопримство и пријатељске емоције у Хавани, те да сарадњу у области туризма треба продубити, како би што више грађана из Београда, али и целе Србије посетило Кубу, као и како би њихови туристи долазили код нас.  

Радојичић је истакао да настоји да као градоначелник развија међународну сарадњу јер често главни град може да има и дипломатску улогу, као и да преко сарадње главних градова види унапређење билатералне сарадње две земље. Сусрет два градоначелника у Хавани био би плодоносан, закључак је састанка.