недеља, 22. септембар 2019.

Одржана радионица План одрживе урбане мобилности

Идеја Плана одрживе урбане мобилности је да се промене навике људи, створе услови и смањи кретање путничким аутомобилом у граду, те да се више становници крећу пешке, бициклокм, тротинетом, јавним превозом, речено је на данашњој радионици у Скупштини града.

Овом догађају присуствовао је и члан Градског већа Филип Марјановић.

Како је за Беоинфо појаснио извршни директор фирме ЦЕП Зоран Рубињони данашња радиница је посвећена мерама како бисмо се више кретали на здрав начин и мање  користили аутомобил.

– Ми предлажемо мере, а све у циљу да будемо у здравијем граду, здравије живимо, да буде мање загађења, да се смањи ефекат стаклене баште, емисија штетних материја и угљен-диоксида. Пројекат ће трајати још око шест месеци када би требало да га усвоји Скупштина града. Инвеститор Плана је Град Београд – Секретаријат за саобраћај. ЦЕП и ЦЕСТРА су фирме које раде на том плну и тренутно смо негде на средини овог посла – појаснио је Рубињони.

Према његовим речима, данашња радионица је део активности у оквиру Плана одрживе урбане мобилности, а дешава се у време када се у целој Европи обележава Европска недеља мобилности.

– Ми смо протеклих месеци имали неколико радионица, анкета, разговоре са људима и то је нешто што ову врсту планирања разликује од класичног, јер се све дешава отворено и транспарентно. Један од начина да то буде транспарентно су ове радионице. Данас је на Тргу републике постављен штанд где дајемо информације грађанима у вези са овом темом, а следеће среде је јавна распава у Скупштини града са идејом да се људи изјасне о мерама – нагласио је Рубињони.

Представник Секретаријата за саобраћај Гордана Марковић је рекла да је је тај Секретаријат у оквиру својих надлежности покренуо иницијативу за израду Плана одрживе урбане мобилности. 

– Та активност одржава се извесно време, а једна од акција која је била неопходна да се одржи јесте промоција урбане мобилности градова. Ове недеље је Недеља мобилности са циљем да се повећа пешачење, употреба бицикала, јавног градског превоза, електричних возила како би се смањила штетна емисија и тако допринело здрављу човека – истакла је она.

Учесници су након радионице, у оквиру обележавања Дана без аутомобила, прошетали до Трга републике одакле је кренула бициклијада. На Тргу је за суграђане рганизована бесплатна контрола рада мењача и кочница бицикала, као и мерење шећера у крви и притиска пре и после бициклијаде или пешачења.