недеља, 22. септембар 2019.

Радојичић: Београд је домаћин врхунским америчким и европским експертима за неуроразвојна обољења

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић поздравио је на свечаном пријему у Старом двору еминентне стручњаке из Америке и Европе који бораве у Београду поводом одржавања међународне конференције „Аутизам и поремећаји повезани са фрагилним X”.

Ово је прва међународна конференција овог типа у региону, као и у Југоисточној Европи. Одржава се 23. и 24. септембра у организацији Медицинског факултета Универзитета у Београду и Института за здравствену заштиту мајке и детета Србије „Др Вукан Чупић“, а под покровитељством Министарства здравља Републике Србије. 

Радојичић је рекао да на овом конгресу учествује 130 експерата из  региона,  Европе, али и целог света, посебно из Америке,  који ће говорити о ретком поремећају, односно вези аутизма и фрагилног хромозома.

– У питању је нова област у медицини, генетици, нови модус научног истраживања и мислим да је веома важно да овакве експерте имамо данас у Београду. Овај скуп се одржава захваљујући професору Дејану Будумировићу, то је наш лекар, Медицински факултет је завршио у Београду, а сада ради као професор на  чувеном Џонс Хопкинс институту. Очекујемо да ће у наредна два дана ови стручњаци имати веома плодоносне разговоре и предавања. За мене, као градонечлника је посебно значајно што ће  наше мале пацијенте наредних дана прегледати највећи светски стручњаци, имаће консултације са њиховим породицама и помоћи им у лечењу сложених болести. Ови стручњаци ће радити на томе да се центар за фрагилни X, који се налази на Институту за здравствену заштиту мајке и детета Србије, развије те да ће постати регионални центар за овај део Европе – истакао је Радојичић и додао да је ово прилика да наши лекари наставе да се баве овим неуроразвојним обољењима, што може допринети разрешавању многих проблема у овој области.

Радојичић је изразио задовољсвто што ће Београд два дана бити место у коме се светски научници баве овом темом.

– Овај скуп је подржао Медицински факултет Универзитета у Београду и Министарство здравља Републике Србије. Веома је важно да Београдски универзитет и  наши лекари имају контакт са светским универзитетима, да размењују искуства, да учествују у значајним научно-истраживачким радовима и тако дају допринос и нашем универзитету – закључио је градоначелник.

Професор Дејан Будимировић са Института Џонс Хопкинс у Балтимору је захвалио Радојичићу на препознавању значаја ове теме.

– Ово је веома значајно како бисмо помогли деци, проблем аутизма је растући, а проблем фрагилног Х иако није толико заступљен је највише студиран модел. Дијагностика постоји, за то постоји тест, то је медицинска дијагноза за разлику од аутизма који је поремећај у понашању – нагласио је Будимировић и додао да је жеља гостујућих лекара да пренесу досадашња знања у тој области.

Доцент на Медицинском факултету Драгана Протић је изразила задовољство због одржавања овако значајног скупа у Београду.

– Наши гости су најеминентнији предавачи из САД-а, а то су најеминентнији професори у овој области у целом свету који ће пренети сва своја знања нашој стручној јавности. Бенефит овога имаће пацијенти и њихове породице – казала је она.

На свечаности у Старом двору говорио је и академик проф. др Небојша Лалић, декан Медицинског факултета Универзитета у Београду који је нагласио да је посебно задовољан због тога што је под кровом нашег Медицинског факултета остварена једна овако значајна сарадња са чувеним америчким институцијама и њиховим експертима. 

На међународном скупу на тему „Аутизам и поремец́аји повезани са фрагилним X”. учествују предавачи из САД-а, стручњаци из целог региона, затим Аустрије, Шпаније, Турске, Грузије, Филипинских острва, Бугарске, Румуније и других земаља.

Фрагилни X је генетско обољење, пуна мутација тог гена доводи до неуроразвојног обољења Фрагилни X синдром , а 60 одсто деце са фрагилним X сндромом имају и аутизам. Реч је о тешком интелектуалном оштећењу, у овом случају деца не говоре и  имају великих проблема у понашању. Београд од прошле године има центар захваљујући коме постоји могућност да се деца тестирају најсавременијим дијагностичким тестовима, Београд  не заостаје за светским центрима овог типа а свако дете које има ауризам мора да се тестира и на ово обољење.