четвртак, 3. октобар 2019.

Београдски сајам књига од 20. до 27. октобра

Међународни београдски сајам књига биће одржан од 20. до 27. октобра на Београдском сајму, под покровитељсвом Града Београда.

Овогошња 64. манифестација одржава се под слоганом „Писмо = Глава”, уз учешће 500 издавача из целог света, најавили су данас организатори у Скупштини града. 

Градски секртетар за културу Иван Карл је истакао да је Београдски сајам књига једна од највећих манифестација културе земљи и региону.

Такође, како је навео, реч је и о најдуговечнијој културној манифестацији на овим просторима, као и најпосећенијем сајму књига у Европи, после Франкфуртског, са око 200.000 улазака.

– То јесте мера емоције или љубави према књизи, не само грађана из свих делова Србије већ и свих наших драгих гостију из иностранства – указао је ресорни секретар.

Он је додао да је овогодишњи почасни гост сајма Арапска република Египат која ће, према његовим речима, на сајму представити фрагменте своје вишемиленијумске историје.

Сајам књига је, такође и један од обрамбених механизама од модерне технологије, подвукао је Карл и позвао суграђане и госте престонице да посете овогодишњу смотру и уживају у читању са папира.

– Сајам књига у Београду је један од великих одбрана не само књиге, већ и културе уопште, истакао је председник Одбора сајма књига Душан Ковачевић и изразио жељу да млади и деца привате књигу као свог највећег пријатеља. 

Он је истакао да ће на сајму поред домаћих издавача појавити и око 60 издавача из региона и других делова света, уз домаћинство републике Египат. Такође да ће на овогодишњем сајму посебна пажња бити усмерена на остварења Данила Киша, Милорада Павића и Оскара Давича, који обележавају значајне годишњице.

Амбасадор Арапске републике Египат Амр Алгувејли је захвалио на указаној части да његова земља буде почасни гост Сајма књига у Београду, као и организатору, како је рекао, на прелепом логотипу овогодишње смотре која представља хијероглифе у портрету краљице Нефертити.

Он је истакао да писци шире идеју пријатељства међу људима, као и очекивање да ће овогодишња смотра књиге додатно приближити српски и египатски народ. Такође је преставио неколико аутора са чијим делима ће београдска публика имати прилику да се упозна у оквиру 64. манифестације.

Уредник програма сајма књига Вуле Журић је поновио да је Београдски сајам књига највећа културна манифестација у нашој земљи.

– Кроз дружење са књигом тих осам дана трајања сајма, ми живамо у култури и бивамо њен саставни део. На овогодишњем сајму ће се одржати низ трибина који ће бити посвећене великанима, не само српске већ и светске књижевносности, као што су Данило Киш и Милорад Павић. Биће разговори о Оскару Давичу и Александру Сергејевичу Пушкину, који су посвећени њиховим значајним годишњицама, али и са Емиром Кустурицом, као и другим филмским редитељима на тему колико је књижевност утицала на њихов опус, као разговор са Љубивојем Ршумовићем – најавио је Журић.

Традиционални Школски дан ове године биће организован у четвртак, 24. октобра, када ће деца из целе Србије и региона бити у прилици да по повољним ценама посете Београдски сајам књига, уз посебан програм у сали „Добрица Ерић”, закључио је Журић.

Појединачна улазница је 250 динара, а колективна 150 динара, најавили су организатори.