петак, 4. октобар 2019.

Весић: „Пoбeдник” ћe бити нa Цариградском друму кaкo би људи мoгли дa гa видe

Заменик градоначелника Београда Горан Весић подсетио је да је Споменик „Победник” постављен 1928. године, а да за све ово време, осим мањих интервенција на стубу, није било озбиљнијих реконструкција. Последњих петнаестак година накривио се за тридесетак центиметара и претила је опасност да статички буде угрожен, додао је Весић, и прецизирао да је до сада рађено неколико анализа.

– Осим тога што је нагнут, снимком је утврђено да се на споменику налази тридесет рупа од метака насталих у периоду Другог светског рата и да су напрсла стопала везана за постамент. Реконструкција ће се радити исто као што је то био случај и са Спомеником захвалности Француској, када је скинут и однет у студио, а након реконструкције враћен. Током следеће недеље „Победник” ће бити скинут, што ће се директно преносити на телевизији, а неколико сати биће изложен на Цариградском друму на Калемегдану, где ће грађани моћи да га виде изблиза – истакао је Весић за „Студио Б”. 

Свакодневно, додао је он, посредством твитер налога „победник”, који је направио Завод за заштиту споменика културе Града Београда, грађани ће моћи да прате ток реконструкције.

– Обновљени споменик ће бити враћен за нешто мање од четири месеца. У међувремену, ограђен је постамент, урађено је ново шиповање и биће промењен камен и ојачан постамент. Велики је посао, али је било крајње време да се реагује – навео је Весић.

Заменик градоначелника је најавио и да следи чишћење Споменика кнезу Михаилу, који неће бити склањан са постамента, јер није статички угрожен. Скенирањем је утврђено да на њему има и више оштећења од метака јер су се ту водиле велике борбе, нарочито 1944, тако да ће и он бити сређен како би „засијао у пуном сјају”, додао је Весић.