уторак, 8. октобар 2019.

Весић: Београд се убрзано развија захваљујући сарадњи са кинеским партнерима

Заменик градоначелника Београда Горан Весић поздравио је синоћ учеснике Четврте конференције Кине и 17 земаља Централне и Источне Европе о сарадњи у иновацијама којој присуствује министар науке и технологије НР Кине Ванг Џиганг.

Обраћајући се учесницима конфренције, Весић је рекао да се Београд убрзано развија управо захваљујући сарадњи са нашим кинеским партнерима и пријатељима. Како је рекао, амбасадорка Бо најбоље зна колико се пројеката на унапређењу живота у Београду спроводи у сарадњи са кинеском државом и кинеским компанијама. 

– Београд набавља најмодерније кинеске електричне и дизел аутобусе кинеске компаније „Хајгер”. За посао изградње београдског метроа веома је заинтересована велика кинеска компанија „Пауер Чајна”. Кинеске компаније, са „Хуавеи” на челу, најзначајнији су нам партнери у развоју пројекта „Паметни град”. Заједно са кинеском државном компанијом „Чајна роуд енд бриџ корпорејшн” градимо највећи индустријски парк у овом делу Европе на 300 хектара у Борчи. Кинеска компаника „Јинг Лонг” преузима „Икарбус” и почиње производњу електричних аутобуса и изградњу фабрике батерија за аутобусе и аутомобиле – рекао је Весић.

Он је додао да су нам важни инфраструктурни пројекти које реализујемо на нивоу Републике Србије, где су нам кинеске компаније најзначајнији партнери у изградњи ауто-путева и железничке инфраструткуре. Такође, не треба заборавити ни велике кинеске инвестиције у железару у Смедереву, у РТБ Бор и фабрику „Шандунг линлонг тајерс” у Зрењанину. 

– Као што видите, Србију и Кину веже не само снажно и искрено пријатељство већ и велики, узајамно корисни, економски пројекти. То су пројекти који нашој држави и економији доносе просперитет, а нашем народу нова радна места и виши животни стандард.

На томе смо највише захвални председнику Србије Александру Вучићу и председнику Кине Сију Ђинпингу, који су најзаслужнији што се односи Србије и Кине данас развијају таквом брзином – нагласио је Весић.

Он је у име Града Београда пожелео топлу добродошлицу свим учесницима ове важне конференције, са жељом да наставимо да спроводимо заједничку визију развоја председника Вучића и председника Сија и даље учвршћујемо пријатељске односе Србије и Кине у будућности.