уторак, 8. октобар 2019.

Весић обишао радове у Храму Светог Саве и најавио њихов завршетак за октобар 2020. године

Заменик градоначелника Горан Весић обишао је данас радове на постављању мозаика у Храму Светог Саве на Врачару и најавио завршетак тих радова за октобар наредне године. 

Догађају су присуствовали заменица председника Скупштине Града Београда Андреа Радуловић, помоћник градоначелника Андреја Младеновић, градски секретар за културу Иван Карл и представници Градске општине Врачар.

Весић је истакао да је досад урађено 60 одсто мозаика и указао да ће укупна површина мозаика у храму бити око 12.500 метара квадратних.

– Храм Светог Саве ће бити јединствена црква у свету која ће у целости бити покривена мозаицима. То је наш највећи и најважнији храм, који је битан за цео српски народ. Када га завршимо, показујемо да смо као народ спремни да довршимо неки посао који смо започели. А овај смо посао, богами, започели 1935. године. Такође, као држава показујемо какво је место Српској православној цркви у нашем друштву – истакао је Весић.

Он је најавио за наредну годину и потпуно уређење парка, платоа и свих прилаза Храму Светог Саве, да је пројекат за то уређење тренутно у изради, који укључује и место где ће се градити нова зграда Патријаршије. Такође је подсетио да је већ реконструисана Улица Боре Станковића, којом је омогућено храму да добије порту.

– Нама је овај храм важан и због људи који долазе са стране, због наших гостију –  истакао је Весић и подсетио да је Храм Светог Саве, поред Скадарлије, Београдске тврђаве, најпосећеније место када су у питању туристи. Гости престонице овде се упознају са нашом историјом, вером и традицијом и зато је Храм Светог Саве важан за Београд, независно колико је храм важан за цркву. Зато ћемо ми следеће године уредити цео плато испред Храма Светог Саве и на тај начин ће се Београд придружити прослави 800 година од добијања аутокефалности Српске православне цркве  – подвукао је заменик градоначелника.

Он је захвалио владики Стефану на великом доприносу у изградњи храма, председнику Александру Вучићу, јер је одобрио средства за завршетак тих радова, као и председнику Владимиру Путину, који је донирао знатна средства. 

– Мислим да коначно имамо праву сарадњу државе и цркве, која је на добрит читавог народа – указао је Весић и подсетио да је радницима поделио књиге аутора Милована Витезовића, које говоре о српској принцези Ани Јакшић и баки једног од најзначајних руских владара Ивана Грозног, и због чега је Крмчија (Номоканон) Светог Саве имала велики утицај на законодавство Русије.

Старешина храма, владика Стефан захвалио је посетиоцима у име Бироа за градњу Храма Светог Саве. 

– Веома је важно што је држава, са председником на челу, и са Одбором за градњу уплатила донације за завршетак изградње Храма Светог Саве. Јако је важно да на овом пројекту заједно сарађујемо – навео је владика и указао да завршетак Храма Светог Саве представља финале 800 година самосталности Српске православне цркве.