среда, 9. октобар 2019.

Весић: Употреба папирних кеса представља бригу за будућност и очување животне средине

Заменик градоначелника Горан Весић и министар за заштиту животне средине Горан Триван обишли су објекат маркета „Аман” на Тошином бунару који је данас први у Београду и Србији започео са продајом папирних кеса уместо досадашњих пластичних. Промоцији амбалаже од природних и еколошки прихватљивих материјала присуствовали су и чланови Градског већа Стево Марушић и Владимир Јестратијевић, као и директор ове компаније Немања Петровић.

Весић је истакао да је трговински ланац „Аман” први, у складу са одлуком Скупштине града, увео папирне кесе.

– Од првог јануара следеће године у Београду неће бити продаје пластичних кеса. Овај трговински ланац је неколико месеци унапред изашао у сусрет нашој одлуци и показао како се понашају одговорне компаније према друштву у коме послују. На овај начин бринемо о нашој будућности и деци која долазе после нас. Довољно је рећи да се једна пластична кеса у природи разграђује око 200 година, па ако узмемо у обзир колико се оне користе у Србији, мислим да треба да будемо свесни злочина који чинимо према природи – казао је Весић, захваливши Министарству за заштиту животне средине и компанији „Аман” на подршци.

Он је изнео очекивање да ће у наредном периоду овакве кесе заживети и у другим трговинским ланцима.

– Посебно сам задовољан што ће на другој страни папирне кесе стајати знак институције којој ће „Аман” донирати динар од сваке кесе, чиме ће се додатно помоћи онима којима је помоћ неопходна. Папирне кесе ће иначе од марта бити забрањене у Њујорку, у Немачкој од почетка ове године и у неким потезима бићемо испред многих земаља ЕУ и света – нагласио је Весић.

Заменик градоначелника је најавио и да ће Град Београд, заједно са Министарством за заштиту животне средине и Сталном конференцијом градова и општина, упутити предлог за измене закона који регулише наплату еколошке таксе.

– У последњих годину дана, ниједан загађивач није платио скоро ништа када је у питању загађење и то мора да се промени. Они који загађују животну средину, то морају да плате зато што се од тога финансира њено очување и ми ћемо тражити да се то питање уреди на другачији начин, како би локалне самоуправе тај новац моглe да улажу у очување животне средине – рекао је Горан Весић.

Министар за заштиту животне средине Горан Триван подсетио је да Србија има много разлога да брине о својој животној средини.

– Ми са Градом Београдом сарађујемо у много акција и ово је само један од примера где локална самоуправа и министарство добро сарађују. Наплатом пластичних кеса у првом кораку успели смо да смањимо њихову производњу за 80 одсто, а њихову потрошњу од 60 до 80 одсто. Сада је Град Београд добио овлашћење које ће добити и друге локалне самоуправе да самe одлучују о проблему пластичних кеса. Београд се већ определио, јер је он увек и био перјаница промена. Наредне мере су административне, „Аман” их је предухитрио и почео са употребом папирних кеса, а ми апелујемо на грађане да почну да их користе. Чека нас и закон о буци, те ће проблем буке из угоститељских објеката бити решен као и у целом свету. Идемо у сусрет светским трендовима, а негде смо и испред њих, и зато позивам и друге трговинске ланце да се одговорно понашају на добробит целог друштва – казао је Триван.

Директор „Амана” Немања Петровић захвалио је министарству и граду на сарадњи и истакао да се ради о логичном потезу друштвено одговорне компаније.

– Ми ћемо се и у будућности одазивати позивима да, колико је у нашој моћи, допринесемо заштити животне средине. Ово је тек други корак у пројектима у којима сарађујемо са градом и у наредном периоду ћемо сигурно показати да смо друштвено одговорна компанија, јер сматрамо да само заједничким трудом можемо допринети да наша животна средина буде што здравија – казао је Петровић.

По његовим речима, папирне кесе стандардне величине у овом трговинском ланцу  имају довољну водоотпорност и могу поднети исту тежину као и пластичне кесе. Од сваке купљене кесе, компанија „Аман” ће одвојити по један динар за пројекте који ће показати друштвену одговорност ове компаније.