среда, 9. октобар 2019.

Дан шумске радости у част Тимотија Бајфорда

Више од стотину децe из вождовачких вртића посадила су данас у Бајфордовој шуми младицу храста, донацију ЈКП „Зеленило – Београд”, у част Џона Бајфорда у оквиру манифестације „Дани европске баштине”. Малишанима су се у акцији придружиле британска амбасадорка у Србији Шан Маклеод, помоћница председника општине Вождовац Андријана Русић и Зорица Бајфорд, супруга Тимотија Џона Бајфорда.

– Свако дрво које засадимо је један мали допринос и свака шума коју негујемо помаже да заштитимо нашу климу – рекла је Шан Маклеод. 

Она је изразила велику част што ће посадити један моћни храст у знак сећања на Тимотија Бајфорда. 

– Већина грађана не зна да и наша сала за састанке у амбасади носи назив по Тимотију. Запослени у амбасади су њега препознали као јединствени симбол наше државе и свима је остало оно чувено „питам се, питам се”. На мом језику имамо изреку „моћни храстови из малених жирова расту” – поручила је британска амбасадорка.

Андријана Русић је нагласила да се Општина Вождовац са радошћу сећа Џона Бајфорда по коме, од 2015. године, некадашња Бањичка шума носи име. 

– Захваљујемо амбасадорки британске амбасаде Шан Маклеод на заједничком труду да најмлађим Вождовчанима приближимо дело једног дивног Британца, који је толико волео наше културно и природно наслеђе – рекла је Андријана Русић.

Зорица Бајфорд подсетила је колико је Тимоти био заљубљен у природу, која је била мото у свим емисијама и серијама које је стварао. Она је замолила децу да поштују природу и воле биљке, да их што више саде, а што мање загађују околину.

У амфитеатру Бајфордове шуме малишани из дечјих вртића поклонили су амбасадорки Маклеод своје цртеже, а потом је наступила виолинисткиња Ђурђија Савић, ученица Музичке школе „Петар Коњовић”. Програм је завршен шетњом кроз овај својеврстан споменик природе – Бајфордову шуму, у пратњи водича из „Зеленила”.

Бајфордова шума се простире на више од 40 хектара, сврстава се у заштићено подручје треће категорије, а назив је добила по режисеру, сценаристи и глумцу Тимотију Џону Бајфорду, који је био главни иницијатор стављања шуме на Бањици под заштиту. Шума има велику биолошку вредност, повољан географски положај, богату флору и фауну и станиште је за око 70 врста птица станарица и селица.