среда, 9. октобар 2019.

Весић: Велика сцена Београдског драмског позоришта од вечерас носи име Оливере и Радета Марковића

Заменик градоначелника Горан Весић присуствовао је вечерас свечаности у Београдском драмском позоришту поводом преименовања Велике сцене овог позоришта у „Оливера и Раде Марковић”, у част наших великих глумачких имена и некадашњих супружника. О животу и делу глумаца Оливере и Радета Марковића говорили су глумци Рената Улмански и Власта Велисављевић, као и редитељ Јагош Марковић, а догађају су, између осталих, присуствовали председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић, заменица председника Андреа Радуловић, градски секретар за културу Иван Карл, редитељ Горан Марковић и директор позоришта Југ Радивојевић.

Горан Весић је подсетио да БДП има најдужу позоришну традицију у Београду, те да је било природно да се сцена која је до вечерас носила име једног од оснивача позоришта Радета Марковића, назове и по Оливери Марковић, јер су заједно стварали, и засигурно уз Предрага Лаковића, по којем је названа мала сцена, били највећа глумачка имена БДП-а.

– Када је реч о културној и друштвеној сцени Београда, у протекле 73 године ово позориште оставило је дубок траг. Овде су почели Зоран Радмиловић и Љуба Тадић и многа друга звучна имена. Ово је истовремено и најава почетка улагања у Београдско драмско позориште. Аутомобила више нема на простору испред позоришта, а током наредне године чека нас уређење трга, који ће бити назван позоришни трг. На отвореном ће ту бити мала камерна сцена, као трећа сцена овог позоришта – најавио је Весић.

Заменик градоначелника је навео да је у току и поступак куповине биоскопа „Авала”, како би се такође уредила сцена која се наслања на другу страну. Припрема се и пројекат реконструкције позоришта која би требало да започне 2021. године.

Након свечаности, премијерно је изведена представа „Ко се боји Вирџиније Вулф”, у режији Ленке Удовички, која је главне улоге поверила Рaдeту Шeрбeџиjи и Кaтaрини Бистрoвић Дaрвaш.