четвртак, 10. октобар 2019.

Почео нови циклус акције „Ђаци вас моле, успорите поред школе”

Заменик градоначелника Београда Горан Весић присуствовао је данас почетку тринаестог циклуса едукативне акције ЈКП „Паркинг сервис” под називом „Ђаци вас моле, успорите поред школе”, која је представљена првацима ОШ „Краљ Петар II Карађорђевић”.

Догађају су присуствовали и секретар за саобраћај Душан Рафаиловић, директор ЈКП „Паркинг сервис” Андрија Чупковић и директорка ОШ „Краљ Петар II Карађорђевић” Биљана Лазаревски. 

Весић је рекао да је ова акција једна од најлепших коју има Град Београд и додао да око 17.000 првака у току школске године има прилику да погледа едукативну представу, добије флуоресцентне прслуке и учи о основама понашања у саобраћају.

– Мислим да у нашој земљи, а у Београду сигурно нисмо имали успешнију акцију, када је реч о безбедности деце у саобраћају. Око 200.000 деце за 13 година је прошло кроз ову акцију, нека од те деце сада су на факултету, али прва сазнања и практичну обуку о саобраћају добили су кроз ову акцију – истакао је Весић.

Весић је навео да је ова акција постала традиционална и захвалио „Паркинг сервису” на томе што је сваке године организује.

Заменик градоначелника је рекао да је сала ОШ „Краљ Петар II Карађорђевић” средствима Града Београда реконструисана прошле године.

– Уложено је око 30 милиона динара у реконстукцију, а намештај је купио Град Београд. Школа постоји од 1932. године, никада није мењала намену, увек је била школа  и то једна међу старијим у Београду. Разговарао сам са директорком да у дворишту школе урадимо нешто и трудићемо се да у овој, али и у другим школама обезбедимо боље услове. То су најважнија места у којима треба да имамо европске услове јер се ту образују деца за живот. Какво ће бити образовање говори нам какво ће нам бити друштво у будућности – нагласио је Весић.

Према његовим речима, све то заједно показује колико је образовање важно, јер је то начин да земље које су индустријски заостале, а Србија је у том смислу заостала већ неколико векова, кроз образовање може то да надокнади.

– Образовање је ресурс 21. века. Они који улажу у образовање, могу да се такмиче са другим народима и да кроз образовање убрзано надокне заостатак који је постојао у индрустрији. Због тога је за нашу малу земљу и наш народ важно да кроз образовање покушамо да стигнемо развијене земље – закључио је Весић.

Андрија Чупковић је рекао да је поносан на акцију „Ђаци вас моле, успорите поред школе” и навео да су први ђаци прваци који су слушали предавања о саобраћају сада активни возачи.

– До сада је изведено око 2.000 представа и оне су постале синоним за безбедност деце у саобраћају. Ово је потврда успешне сарадње „Паркинг сервиса” са Саобраћајном полицијом, чији службеници воде рачуна о томе да београдски ђаци буду сигурни на путу од куће до школе – нагласио је Чупковић.

Едукативну представу извео је предавач из ЈКП „Паркинг сервис” Миљан Војиновић, који је малишанима на забаван начин појаснио основна правила понашања у саобраћају. Ђаци су овом приликом добили поклоне, распоред часова, бојанку, бојице, брошуру „Безбедно до школе” и флуоресцентни прслук, а заменик градоначелника Горан Весић је директорки школе уручио кошаркашке и фудбалске лопте. Едукативну акцију употпунио је Хор „Чаролија” извођењем нумере о безбедности у саобраћају „Само споро кад сте поред школе” и „Чувајте нам ђаке”.