четвртак, 10. октобар 2019.

Градоначелник Београда Радојичић отворио изложбу фотографија са прославе ослобођења Београда 1944. године

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић и амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан-Харченко отворили су данас изложбу архивских фотографија совјетских ратних дописника посвећену 75. годишњици ослобођења Београда у Другом светску рату на Савском шеталишту на Калемегдану.

Градоначелник је истакао да фотографије које представљају фото-хронику београдске офанзивне операције током јесени 1944. године сведоче о страшном времену за наш народ и срећном тренутку када је Београд ослобођен. 

– На фотографијама видимо срећу и спокојство које је донела борба родољуба и савезника. Изложба је и сведочанство како је Београд изгледао тада после рата и колико је био разрушен, али и о пријатељству између руског и српског народа – рекао је Радојичић.

Он је истакао да је посебно важно да слике сведоче о борби и жртви коју су Руси дали за наш народ и нашу слободу.

– То пријатељство траје и данас и радујемо се доласку премијера Руске Федерације Дмитрија Медведева, који ће бити у Београда када се буду обележавали Дани ослобођења Београда од фашизма – навео је градоначелник.

Радојичић је подсетио да је недавно боравио у Москви где је видео напредак и развитак овог града, наводећи да се тамо упознао са добрим примерима праксе који би могли да буду примењени и у Београду.

– Имао сам част да се састанем са градоначелником Москве, са којим сам разговарао о томе како руска престоница може да помогне нашем граду да се развија и изгледа све лепше – казао је градоначелник.

Амбасадор Боцан-Харченко је нагласио да има велику част да данас са градоначелником отвори изложбу фотографије које су начињене на сам дан ослобођења Београда.

– Ове фотографије показују много боље величину тог тренутка него што би то описале речи. Градоначелник је лепо запазио да оне приказују срећу и осећај добродошлице на лицима Београђана и види се јасно ослободилачка мисија Црвене армије – поручио је амбасадор и подсетио да су руски и српски војници били браћа не само на београдском ратишту већ и у другим деловима где су се водиле борбе против фашизма. 

Боцан-Харченко је истакао да се сада, такође, морају водити тешке политичке борбе које ће бити наш убедљив одговор на покушаје фалсификације и ревизије историје. 

– Захваљујем руководству Србије и Београда због памћења и одржавања учинка руског народа. То је веома важно за будућност и одржавање правичног међународног реда и права – истакао је амбасадор Русије у Србији. 

У склопу изложбе представљена је фото-хроника београдске офанзивне операције током септембра  и октобра 1944. године, која је постала важна етапа на путу према дану велике победе над фашизмом, 9. мају 1945. године. 

Међу ауторима снимака су легендарни совјетски ратни дописници Јевгениј Халдеј, Олга Ландер, Анатолиј Јергов, Фјодор Левшин и Павел Лукницки. 
Организатори изложбе су Амбасада Русије у Србији и ЈП „Београдска тврђава”.

Град Београд ће ове године обележити 75 година од ослобођења Београда у Другом светском рату и 101 годину од ослобођења Београда у Првом светском рату манифестацијом „Дани слободе”. Скупштина града, поред централних церемонија, организује низ активности и богат програм којим ће се одати захвалност савезницима и родољубима.