четвртак, 10. октобар 2019.

Радојичић поводом Светског дана менталног здравља: Јаки смо колико су јаки најслабији међу нама

Поводом 10. октобра, Светског дана менталног здравља, градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић примио је чланове социо-хуманитарних организација „Kаритас Београд” и „Kаритас Србија”, чији је председник надбискуп Станислав Хочевар.

Ова организација као део „Kаритаса Европе” присутна је у нашој земљи више од 20 година и пружа помоћ старијим особама, особама са инвалидитетом, особама са менталним сметњама, као и маргинализованим групама.

Градоначелник је нагласио да град Београд мора да се развија по мери деце, њихових родитеља, бака и дека, али и по мери наших најугроженијих суграђана – особа са инвалидитетом и особа са менталним сметњама. 

– Друштво у Србији још увек карактеришу јаке предрасуде према менталним болестима, особама које од њих пате и видовима лечења који се примењују. Важно је да пронађемо моделе који ће омогућити социјалну инклузију особама које се боре са менталним болестима, као и испуњење њихових социјалних, економских и свих других права – рекао је градоначелник.

Радојичић је додао да ће Град Београд и даље бити конструктиван партнер ресорним министарствима, али ће у наредном периоду и цивилни сектор бити партнер Београду у креирању активних мера за унапређење положаја и побољшању квалитета живота особа са проблемима менталног здравља у циљу њиховог већег укључивања у заједницу.

– Град мора да се брине о деци, старијима, али и свим осталим осетљивим групама, јер јаки смо колико су јаки најслабији међу нама – закључио је градоначелник Београда.