четвртак, 10. октобар 2019.

Градоначелник Радојичић: Добитник Нобелове награде Петер Хандке велики је пријатељ Београда и Србије

Највеће признање у књижевности отишло је у руке сјајног писца, хуманисте и човека који воли Србију, рекао је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић након што је аустријски писац Петер Хандке добио Нобелову награду за књижевност за 2019. годину.

Радојичић је истакао да га је вест о великом признању за Петера Хандкеа искрено обрадовала јер је у питању књижевник који се деведесетих година прошлог века трудио да веродостојно прикаже недаће кроз које су Срби тада пролазили.

– Вест да је Петер Хандке добио Нобелову награду за књижевност искрено ме је обрадовала, а верујем и све грађане Београда и Србије који су упознати са делима овог великог човека и писца. Господин Хандке је пре четири године постао почасни грађанин Београда и његов успех је велика ствар за овај град с обзиром на то да је својим преданим вишедеценијским радом промовисао Београд и Србију. Иако је некада доживљавао оспоравање од извесних кругова у свету који се нису слагали са његовим ставовима о Србији, Хандке никада није одустао од намере да прикаже истину о свим недаћама кроз које су Срби прошли, као и да се залаже за правду према нашем народу. Због свега тога стекао је нашу дубоку наклоност – рекао је Радојичић и подсетио да је Хандке у време док је рат увелико трајао на просторима бивше Југославије написао есеј „Правда за Србију”.

Градоначелник је изразио жељу да Хандке ускоро поново посети Београд и додао да су грађани светски познатог писца увек дочекивали пуног срца.

– Петер Хандке је на најбољи начин разумео бурну историју и дух нашег града с обзиром да писац често подсећа да је Београд бомбардован три пута у једном веку, али да се увек издизао из пепела, те да никада у историји није био мрачно језгро Балкана како су га неки доживљавали – додао је градоначелник.

Петер Хандке је награђен Нобеловом наградом за утицајни рад који је у оквиру лингвистичке креативности истраживао периферију и јединственост људског искуства, стоји у саопштењу Kраљевске шведске академије наука.