субота, 12. октобар 2019.

Радојичић: Посао реконструкције „Победника” изузетно важан јер представља круну целокупне историје Београда

Споменик „Победник” представља круну целокупне историје, културе и уметности која краси Београд и зато је изузетно важно да посао реконструкције споменика урадимо на прави начин како би и наредних сто година „Победник” поносно стајао на овом величанственом месту, рекао је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић гостујући у емисији „Жикина шареница”. 

Он је истакао да се сви надамо да у будућности неће бити тих страшних тренутака који су пратили нашу историју ових више од деведесет година од када је споменик постављен и да неће бити нових „рана” на њему, попут тридесет рупа од метака из Другог светског рата, као ни скоро четрдесет бомбардовања која су овај простор задесила. 

Градоначелник је подсетио да је на овом платоу у поседњих недељу дана имао више сусрета са светским државницима.  

– Калемегдан је посетио председник Јерменије са војом делегацијом, супруга председника Турске Емина Ердоган са супругом нашег председика Тамаром Вучић, а био је и амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Боцан-Харченко, са којим сам отворио изложбу архивских фотографија совјетских ратних дописника посвећену 75. годишњици ослобођења Београда у Другом светску рату. Ускоро обележавамо тај јубилеј и на овој изложби су фотографије из тог периода које нас подсећају на радосну атмосферу када је наш град ослобођен – рекао је Радојичић, који је овом приликом позвао Београђане да погледају ову величанствену изложбу.

Он је истакао да се Калемегдан стално обнавља и уређује, обновљено је Мало и Велико степениште, уређен плато, чесма Мехмед-паше Соколовића, сређује се сваки део овог простора на којем је сваки метар испреплетан историјом.

– У овом тренутку се највише ради на стазама, јер је ово ипак највећи парк у овом делу Европе. Реч је о приближно 28 хиљада квадратних метара површине која ће у наредном периоду бити уређена. Исто тако системски ћемо радити и на уређењу и обнови осталих историјски значајних места, с обзиром на то да су неке претходне власти оставиле много недовршених ствари, незапочетих, а било је у претходном периоду право време да се крене са тим реконструкцијама. Ми ћемо, као и до сада, у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе Града Београда, у чије стручњаке имамо велико поверење, радити на томе и у наредном периоду – поручио је градоначелник Радојичић.

Он је искористио прилику да у име грађана још једном честита славном писцу Петеру Хандкеу на добијању Нобелове награде за књижевнот, подсећајући на то да је овај писац у време најжешће кампање против нашег народа имао храбрости да се томе супротстави.