субота, 12. октобар 2019.

Пасарела између Калемегдана и обале Саве ускоро у потпуности функционална

Главни градски урбаниста Марко Стојчић обишао је данас радове на пешачкој пасарели која повезује Калемегдан и обалу Саве, где је окончана израда и постављање скулптуре која ће красити овај објекат. 

Стојчић је истакао да се данас обележава завршетак радова на скулптури која је део овог комплекса, као и да су сви грађевински елементи комплетирани, када су у питању пасарела и скулптура, док је преостало да се заврши посао око партера, који ће бити веома важан за пешаке када пасарела буде у потпуној функцији.

– Желео бих да објасним и мало кашњење чињеницом да је ово ипак уметничко дело, које као и свако друго има своје специфичности. Аутори су имали своје захтеве које смо у потпуности испунили, па смо данас овде са интернационалном делегацијом која има прилику да се увери у квалитет изведених радова. Преостаје да се до краја године заврши све у функционалном смислу, како би пасарела и скулптура у потпуности биле на располагању Београђанима и гостима нашег града. Са уметничке тачке гледишта, ово је вероватно најважнији објекат који је изграђен у Београду у последње три или четири деценије, а свакако највреднији уметнички објекат од прве половине шездесетих година, када се део града уз обале река развијао – рекао је Стојчић.

Он је додао да ће по завршетку радова старо језгро града, то јест Калемегдан бити повезан са приобаљем, што је, како је рекао, недостајало Београду.

– У току је проширење пешачке зоне, чији је центар Кнез Михаилова улица. Косанчићев венац је уређен и реконструисан, док су у току радови на уређењу Калемегдана. Пасарела је карика која недостаје да бисмо остварили првобитни циљ – повезивање урбаног дела града са реком. Било је извесних правних проблема, јер је било потребно уклонити известан број нелегалних објеката, што је донекле успорило реализацију грађевинског подухвата – нагласио је Стојчић.

Главни урбаниста је истакао да је позиција пасареле функционални почетак будућег линијског парка који ће се простирати у дужини од 4,5 километра, све до Панчевачког моста.

– То ће постати најважнији рекреативни простор који ће Београд добити у наредне две до три године. Линијски парк је од великог значаја јер ће потпуно ревитализовати урбано ткиво уз пругу, која више није у функцији. Од парка очекујемо да буде иницијална каписла која ће део који људи махом доживљавају као „сиви део града” учинити најзначајнијим фактором урбаног развоја Београда у наредних десет година – закључио је Стојчић.

Ричард Дикон, један од двојице аутора скулптуре, рекао је да је веома срећан што се поново налази у Београду.

– Захвалан сам Граду Београду, колеги Мрђену Бајићу и свим људима који су били укључени у рад на овом пројекту. Велико ми је задовољство што видим да људи увелико користе пасарелу и што све функционише баш како би требало – рекао је Дикон.

Коаутор скулптуре, вајар Мрђен Бајић рекао је да данашњи дан представља извесну врсту увида у нову путању која ће бити отворена овом пасарелом, као и у скулптуру која је у потпуности завршена.

– Наш уметнички рад око израде овог дела је завршен, па сада остају само они који ће омогућити да веза Калемегдана и приобаља буде потпуно у функцији. Покушали смо да помиримо ово историјски веома важно место са могућношћу да Калемегдан обнови своје делове и „сиђе” на обалу Саве. Знамо да је ово место сусрета Истока и Запада, тако да скулптура на неки начин лоцира нестабилну равнотежу овог места, што представља део њеног значења – рекао је Бајић.