понедељак, 14. октобар 2019.

Весић: Раковица се последњих пет година развија након деценија стагнације

Заменик градоначелника Београда Горан Весић присуствовао је данас свечаној академији у културном центру Општине Раковица поводом обележавања дана ове општине и славе Покрова пресвете Богородице.

Он је у име Града Београда грађанима који живе на територији овог дела града и руководству Општине Раковица честитао Дан ослобођења Раковице и крсну славу, додајући да је данас прилика да се сетимо славних дана ове општине.

– Данашњи дан се обележава као Дан Раковице, јер су на овај датум 1944. године почеле борбе за ослобођење Београда. Раковица је у то време била излетиште, није била саставни део Београда. Она је била један од првих делова града који је ослобођен од фашистичког окупатора. У међувремену је Раковица почела да живи нови живот, одвојила се од Чукарице, постала индустријско језгро, индустријски центар целе бивше Југославије. У време кризе, много тога се променило, доста тих објеката индустријских капацитета је пропало и сада је Раковица успела да нађе нови живот и да се последњих пет година поново развија после много деценија стагнације – истакао је Весић.

Према његовим речима, на територији ове општине уређено је много јавних површина, паркова, уведене су нове аутобуске линије, ради се канализација, а решавају се и проблеми са водоводом, као и сви инфраструктурни проблеми које имају мештани ове општине.

– У наредном периоду нас очекује да све ове пропале индустријске објекте у Раковици претворимо у објекте који ће бити корисни на неки други начин, онако као што су то урадили неки други градови, попут Торина. Они ће тако постати место за стартапове, за изградњу нових фирми, а ту ће радити и на хиљаде младих људи који ће започињати свој посао. Будућност Раковице више никада неће бити тешка индустрија, нити има потребе то да буде. Такође, трудимо се да Раковицу саобраћајно повежемо са другим деловима града. Наш најважнији пројекат овде је Булевар патријарха Павла који треба да омогући да мештани ове општине без проблема изађу на Мост на Ади, а са друге стране да преко Борске, Црнотравске, Саве Машковића, обилазећи Мали Моки Луг и Миријево, дођу до Моста на Ади Хуји – нагласио је Весић.

Раковица има доста изазова у наредном периоду. Постоји план по којем се она развија, навео је Весић, и додао да може и боље, те да сигурно постоје проблеми који нису решени, али је и истакао да не постоји део ове општине у коме није решен макар један проблем.

– Ако тако наставимо, то значи да ћемо решити већину проблема, што и јесте суштина политике – закључио је Весић.

Председник општине Раковица Владан Коцић рекао је да је данас прилика да се разомтре досадашњи резултати на територији општине и да се изложе нови планови.

– Без Града Београда, Раковица не би овако напредовала, а грађани знају да иза њих стоји њихова општина, град и република са председником Александром Вучћем на челу – казао је Коцић.

Државни секретар Министарства унутрашњих послова Милосав Миличковић је рекао да су људи оно што чини сваку општину, град и земљу.

– Влада Републике Србије ће заједно са општином и градом наставити да се бори за изградњу путева и инфраструктуре, за већу безбедност и подизање стандарда животног стандарда становника Раковице. Раковица је величине неког града у Србији, има више од 130.000 становника и о њиховим потребама морамо бринути са посебном пажњом – истакао је Миличковић.

Он је додао да постоји амбициозан план за Раковицу до 2024. године, јер је жеља да асфалт „дође” до сваке куће, да се изгради канализација у насељима Миљаковац 3, Ресник, Сунчани брег, затим нови вртићи, школе, месне заједнице, нови центар са шеталиштем и тргом.

Након уручивања захвалница, велики број званица имао је прилику да ужива у богатом културно-уметничком програму.