уторак, 15. октобар 2019.

Радојичић: Концепт „паметног града” један од најважнијих чинилаца правилног развоја Београда

Београд попут већине великих светских градова у наредним деценијама очекује повећање броја становника, што доноси многе изазове, па ће концепт „паметног града” у годинама које долазе бити кључни фактор побољшања квалитета живота свих грађана, поручио је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић на отварању „Smart city” фестивала, који се трећи пут одржава у Београду.

Радојичић је изразио задовољство што се у Београду трећи пут одржава овај фестивал јер, како је истакао, извесно је да ће тренд повећања броја становника у градовима бити актуелан најмање још 10 до 20 година.

– Процене кажу да ће већ за десетак година око 75 одсто светског становништва живети у градовима. У истом периоду, Београд би требало да добије око 250.000 нових становника и јасно је да ће наш град имати исте изазове као и други модерни градови у свету. На те изазове морамо да одговоримо на време и мислим да је концепт „паметног града” кључ рационализације функционисања великих градова, као и побољшања квалитета живота целокупног становништва. Кључни фактор у постизању поменутог циља је да се адекватне информације прикупљају на прави начин, и то је једна од тема овог скупа, да се обрађују и на основу тога да се донесе паметна одлука за функционисање града – рекао је Радојичић.

Према његовим речима, ништа мање важан део тог процеса за Град Београд јесте стална комуникација са грађанима, јер они најбоље знају у каквом и на који начин уређеном граду желе да живе.

– Скупови попут данашњег нису реткост и пуно времена и речи се троши на путу до проналаска решења из домена концепта „паметних градова”. Град Београд учи од најбољих и ове године би из низа активности требало издвојити састанак који смо имали у Амбасади Финске са представницима тамошњих компанија на тему концепта „паметних градова”, али и Самит градоначелника у Тел Авиву, где је почетком године фокус био на проналажењу решења за боље функционисање великих градова уз помоћ иновативних технологија, безбедности и старт-ап компанија. Такође, пре месец дана боравио сам у Хелсинкију, где сам се уверио у квалитет постигнутих резултата, као и у чињеницу да одређени делови финске престонице изгледају као град будућности – додао је Радојичић.

Градоначелник је истакао да се Београд, када је концепт „паметних градова” у питању, суочава са великим бројем изазова и у многим стварима се налази на почетку, али и прави значајне кораке.

– Град Београд је, пре свега, у области мобилности почео да уводи „паметне” концепте. Потписан је уговор са „Сименсом” око бољег и економичнијег функционисања саобраћаја у Београду. Реч је о трогодишњем пројекту, за који верујемо да ће остварити наша очекивања, а то је да се допринесе уштеди времена од 15 до 20 одсто у односу на стање пре увођења овог система – рекао је градоначелник.

Он је додао да су највећи изазови јавни превоз, саобраћај, енергетска ефикасност и третман отпада.

– Због тога су за Град Београд овакви скупови веома важни и радујемо се да на тражењу решења радимо са страним и домаћим партнерима, међу којима је и Организација Уједињених нација за развој, са којом имамо сјајну сарадњу. Са градоначелником Беча Михаелом Лудвигом потписаћу крајем недеље споразум у којем ће се неколико тачака односити на концепт „паметних градова”. Радујем се што поседујемо капацитет за организацију оваквих догађаја и надам се да ће резултати ускоро бити видљиви за све грађане. Такође, важно је да се овде данас налазе и ученици основних школа, јер су то представници генерација које би концепт „паметних градова” требало у потпуности да усаврше и имплементирају – закључио је Радојичић.

Присутнима се обратио и амбасадор Финске Кимо Лахдевирта, који је подсетио да Финска тренутно председава Саветом Европе.

– Наш слоган је „Одржива Европа, одржива будућност”, јер верујемо да је одрживи развој нешто што би морало да буде заједничко у свим важним пројектима који се реализују у Европи. Желимо да Европска унија буде посвећена иновацијама и дигитализацији, али и креирању нових радних места и добробити за целокупно становништво – рекао је Лахдевирта.

Заменица амбасадора Немачке у Србији Доротеа Гизелман рекла је да рад на побољшању квалитета живота у градовима мора да се одвија континуирано, као и да концепт „паметних градова” прави одређену врсту реформе у начину решавања кључних питања у функционисању градова.

Присутнима се обратио и Михаел Роик, пројектни директор Фридрих Нојман фондације, која је један од организатора „Smart city” фестивала. Он је захвалио свима који су били укључени у посао око организације фестивала и напоменуо да је део средстава обезбедило немачко Министарство за економску сарадњу и развој.