среда, 16. октобар 2019.

Потписан уговор са ЕИБ за канализацију на левој обали Дунава

Заменик градоначелника Београда Горан Весић потписао је данас у седишту Европске инвестиционе банке (ЕИБ) у Луксембургу Уговор о кредиту вредном 35 милиона евра за изградњу канализације на београдској левој обали Дунава, где живи више од 150.000 људи.

Горан Весић је оценио да је потписивање овог уговора велики дан за престоницу Србије, посебно за грађане леве обале Дунава који живе без канализације.

– ЕИБ нам је одобрио кредит од 35 милиона евра, а Град Београд ће обезбедити 13 милиона евра, тако да ће укупан пројекат изградње канализације са пречистачима, како би чиста вода одлазила у Дунав, коштати 48 милиона евра – прецизирао је Весић.

Он је оценио да је кредит узет под изузетно повољним условима, са 1,5 одсто камате годишње и биће отплаћиван 30 година.

– Пре седам и 10 година, кредити које је ЕИБ давала Београду имали су камате од 5,3 до 4,2 посто, што само говори о томе да Београд сада има бољи кредитни рејтинг и да нас међународне финансијске институције више поштују – рекао је Весић.

Са овим пројектом, Београд и ЕИБ имају сарадњу по више пројеката у укупној вредности од 176 милиона евра, рекао је заменик градоначелника.

– ЕИБ ће наставити да улаже у Београд – то је закључак са свих састанака које смо овде имали, што је за нас велико признање јер ЕИБ користи паре ЕУ и прати политику уније – оценио је Весић и додао да је Београд постао занимљив партнер за ову банку.

Град Београд има кредитни рејтинг исти као Србија и сада је у прилици да се дугорочно задужује, а Весић је најавио да ће главни град следеће године имати буџет од 1,2 милијарде евра, а пре само шест година имао је буџет од 565 милиона евра, што говори о томе како се град развија.

– То нам говори да сада можемо да инвестирамо у решавање проблема канализације и других инфраструктурних проблема који деценијама нису били решавани – рекао је Весић и додао да је циљ београдске власти да и 30 одсто Београда, који нема, добије канализацију, као и да се отпадне воде главног града пречишћавају.

Морамо да изградимо канализацију и решимо прераду отпадних вода. Укупна вредност тог пројекта је више од 1,3 милијарде евра, додао је Весић, и осим овог кредита најавио да ће Влада Србије инвестирати у изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода у Великом селу.

Како је навео, у Београду постоје делови градачија је инфраструктура као у 19. веку, „а наш је задатак да истовремено развијамо град и подигнемо ниво инфраструктре, тако да сви грађани Београда живе у 21. веку, за шта је канализација један од услова”.

Шеф департмана ЕИБ-а за јадрански регион Мигуел Моргадо после потписивања је изразио задовољство што ће изградња канализације донети добробит житељима општине Палилула и нагласио да је све део добре сарадње са Градом Београдом.

– Ово је резултат дугорочне сарадње коју желимо и у будућности да развијамо. Идентификовали смо области као што су урбани развој, јавни градски превоз, енергетску ефикасност за које постоје пројекти које би ЕИБ могао да подржи – рекао је Моргадо.

Он је истакао да после потписивања уговора следи пуно конкретног посла који треба завршити на терену и додао да ће кредит од 35 милиона евра, који је дала ЕИБ, свакако бити од помоћи у том послу.

Члан Градског већа Београда Драгомир Петронијевић рекао је да се потписивањем овог уговора стекао услов да се испуни обећање председника Србије Александра Вучића, које је дао када је пре неколико месеци обилазио житеље поплављене леве обале Дунава.

– Тада је рекао да ће грађани и тамо почети да живе као и други грађани Београда у 21. веку – рекао је Петронијевић и подсетио да је Драган Ђилас 2010. године обећао изградњу канализације, али грађани су видели да од тога није било ништа.

Он је рекао да је садашња градска власт показала другачији приступ у решавању проблема и да тако доказује да не постоје грађани првог и другог реда.

– Оно што обећамо то и спроводимо у дело. Мислим да јасно показујемо да оно што кажемо и урадимо – закључио је Петронијевић.

Председник општине Палилула Александар Јовичић рекао да је потписивање уговора велики дан за грађане те градске општине и изнео очекивање да ће се следеће године кренути у изградњу, како би свака кућа на левој обали Дунава имала канализацију.

– Тридесет година су обећавали канализацију, 30 година су грађане обмањивали да имају новац, ево коначно ова структура у Граду Београду обезбедила је новац за овај велики пројекат – рекао је Јовичић.