четвртак, 17. октобар 2019.

Никодијевић: Улагањем у заштиту животне средине подижемо квалитет живота у Београду

Председник Скупштине града Никола Никодијевић присуствовао је данас примопредаји еколошких мултифункционалних возила Јавно-комуналном предузећу „Зеленило – Београд”. Возила су набављена средствима Секретаријата за заштиту животне средине за потребе одржавања заштићених природних добара на територији града Београда.

Догађају је присуствовала секретарка за заштиту животне средине Ивана Вилотијевић и директор ЈКП „Зеленило – Београд” Слободан Станојевић.

Никодијевић је истакао да ће набавка нових возила помоћи „Зеленилу” у редовним активностима, али и бити значајна помоћ за друге пројекте који ће бити реализовани у Београду.

– Желео бих да искористим прилику да неколико дана раније честитам ЈКП „Зеленило – Београд” велики јубилеј – 90 година постојања предузећа који се обележава 22. октобра. „Зеленило” је једно од најстаријих и најуспешнијих градских предузећа, али и једно од најзначајнијих. Током последњих неколико година, заједно са „Зеленилом”, успели смо да, поред текућих послова и обавеза који подразумевају одржавање зелених површина, направимо више од 180 нових паркова, дечијих игралишта и спортских терена, што је заиста одличан резултат. У великим градовима попут Београда, предузећа која одржавају зелене површине имају кључну улогу јер тај посао хуманизује град и директно утиче на квалитет живота. Упркос свему наведеном, желимо да резултати буду још бољи и да „Зеленило” преузме одржавање још већег броја зелених површина, уз исти квалитет обављеног посла – рекао је Никодијевић.

Он је подсетио да Град Београд има стратегију побољшања квалитета животне средине, која се базира на неколико докумената које је Скупштина града усвојила у протеклих шест-седам година.

– Настављамо да се бавимо побољшањем квалитета животне средине у Београду, не окрећемо главу од проблема са којима се сусрећемо, а пре свега едукујемо и подстичемо суграђане да би у том послу требало да будемо партнери. Град Београд је један од првих градова који је усвојио Стратегију о пошумљавању 2011. године, а од тада до данас пошумљено је 850 хектара шумских површина. Током последњих година посађено је 20.000 дрворедних садница, а уз Стратегију о пошумљавању имамо и Стратегију о побољшању квалитета ваздуха, што је изузетно значајно за квалитет живота и здравље људи. Такође, примењујемо мере прилагођавања Београда климатским променама које неминовно долазе и на које не смемо осати неми. Уколико на време не предузмемо неопходне кораке, суочићемо се са великим проблемима – додао је Никодијевић.

Према његовим речима, Скупштина града је ове године донела План генералне регулације зелених површина.

– У Београду постоје 44 посебно заштићена подручја под шумама и зеленим површинама, а План генералне регулације зелених површина као стратешки документ даје нам правни основ да наставимо са пошумљавањем и да штитимо постојеће зелене површине. Очекујемо да ћемо у наредном периоду пошумити око 8.000 хектара и да ће проценат површине Београда коју заузимају зелене „скочити” са садашњих 13 на више од 20 процената. Такође, настојаћемо да повећамо број квадратних метара зелених површина по становнику, а како подаци указују да се у Београду у наредном периоду број становника неће смањити, јасно је да нас и ту очекује велики посао. Желим да захвалим и секретарки за заштиту животне средине Ивани Вилотијевић на сјајном послу који обавља, као и директору ЈКП „Зеленило – Београд” и свим запосленима. Суграђане позивам да нам буду партнери јер је побољшање квалитета животне средине посао који обављамо за добробит свих становника нашег града – закључио је Никодијевић.

Директор ЈКП „Зеленило – Београд” Слободан Станојевић захвалио је Никодијевићу на, како је рекао, лепим речима и честиткама поводом 90. рођендана предузећа.

– Возила која смо добили представљају још један доказ о квалитету нашег рада који је препознала Скупштина града. Ово није први пут да нам град помаже, па поред механизације и опреме коју сами набављамо, долазимо и до додатних средстава која нам помажу да радимо још квалитетније и продуктивиније – рекао је Станојевић.