четвртак, 17. октобар 2019.

Све спремно за 64. Београдски сајам књига

Све је спремно за 64. Међународни београдски сајам књига који се, под слоганом „Писмо = Глава”, одржава од 20. до 27. октобра, саопштили су данас организатори на конференцији за новинаре у Старом двору.

Градски секретар за културу Иван Карл је подсетио да је Београдски сајам књига највећи и најмасовнији догађај културе у Београду, али и шире. Овогодишњи сајам књига отвориће српски писац Милован Витезовић на Београдском сајму, док је земља – почасни гост сајма Арапска Република Египат, најавио је Карл.

– Београд на простору Западног Балкана јесте највећа раскрсница културних дешавања, а октобар јесте период када је на тој раскрсници највећа гужва. Бемус се полако приводи крају, Сајам књига треба да почне, као и Београдски џез фестивал, док ће се паралелно одвијати манифестација „Дани слободе” којом обележавамо ослобађање Београда у Првом и Другом светском рату – навео је ресорни секретар. 

Он је истакао је веома важан успех предстојећег Београдског сајма књига јер, како је додао, на таласу тог успеха и издаваштво добро послује у наредном период.

– Надам се да ће следеће године сајам трајати дан дуже. Идеја је да се сајам отвори у суботу, како бисмо имали два сајмаска викенда за људе изван Београда, који у великом броју посећују ову манифестацију, посебно деца – најавио је Карл.

Заменица генералног директора Београдског сајма Горица Шкипина истакла је да ће се ове године на око 30.000 метара квадратних представити више од 500 излагача из земље и иностранства. Овогодишњи сајам књига је, према њеним речима, посвећен јубилејима Милоша Црњанског, Данила Киша и Милорада Павића.

Амбасадор Арапске Републике Египат Амр Алгувејли је истакао да ће на отварању сајма књига у Београду бити присутна и египатска министарка културе, као и да се очекује наступ ансамбла балета Каирске опере. Такође, како је истакао, неколико значајних египатских писаца ће се лично представити београдској читалачкој публици.

Уредник програма сајма књига Вуле Журић истакао је да ће се после свечаног отварања сајма и египадског штанда одржати у сали „Иво Андрић” трибина „Правда за Нобела”, а поводом избора овогодишње Нобелове награде за књижевност.  

Традиционални „Школски дан” ове године биће организован у четвртак, 24. октобра, уз посебан програм у сали „Добрица Ерић”. Појединачна улазница је 250 динара, а колективна 150 динара, најавили су организатори.