недеља, 20. октобар 2019.

Представници града положили венац у Парку „Александров”

Представници Града Београда, хора „Александров” и Руског дома положили су данас венце у Парку „Александров” и одали почаст настрадалим члановима овог ансамбла. У име Града Београда, венац су положили председник Скупштине града Никола Никодијевић, заменик градоначелника Горан Весић и помоћник градоначелника Андреја Младеновић. Догађају је присуствовала и заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић.

Горан Весић је овом приликом истакао да је Београд, осим што је захвалан Црвеној армији на помоћи приликом ослобођења нашег града пре 75 година, јединствен у свету јер једини има Парк „Александров”, као и посебну везу са овим чувеним ансамблом.

– После тешке авионске несреће у којој је погинуо скоро читав ансамбл, ми смо донели одлуку да овај парк, који се некад звао Девојачки парк, назовемо Парк „Александров”. Имало је смисла да га тако назовемо јер је овај ансамбл веома популаран у Београду и Београђани га веома воле. Поред тога, у близини се налази Споменик цару Николају, а на месту где се ми сада налазимо током деветнаестог века било је Руско посланство тако да је овај парк на више начина посвећен Русији – рекао је Весић, који је додао да ће Београђани данас имати јединствену прилику да слушају овај хор на отвореном и да заједно прославе 75 година слободе.

Весић је најавио и да је разговарао са руским пријатељима да се у овом парку направи једна мала музичка фонтана, тако да ће посетиоци овде имати прилику да чују песме које изводи хор „Александров”. Тада ће, како је истакао, овај парк добити свој пуни смисао и сваког дана подсећати Београђане на везу коју имају Београд и ансамбл „Александров”.

Руководилац ансамбла „Александров” Генадиј Сачењук изразио је задовољство што се данас налази у Београду и истакао да то за њих значи и велику одговорност. 

– Данас славимо велике догађаје који су се одвијали пре 75 година и за нас је велика част и одговорност да можемо заједно да славимо овај дан победе. Увек смо имали посебне односе са Србијом и наш ансамбл, као и чланови породица наших колега који су настрадали, посебно су захвални руководству Србије и Града Београда због иницијативе да се овај парк назове по хору „Александров”. Највредније што људи поседују су вера и памћење, а то су две ствари које обједињују наше народе – рекао је Сачењук и поновио да је велика част данас наступити на централном градском тргу и показати Београђанима руске песме и игре.

Он је на крају пожелео српском народу мир, срећу и добробит, указавши да су то највеће ствари које су људима потребне.