недеља, 20. октобар 2019.

Градоначелник Радојичић положио венац на Спомен-гробље ослободилаца Београда 1944.

Поводом 75 година од ослобођења Београда у Другом светском рату, градоначелник проф. др Зоран Радојичић положиo je данас венac на Спомен-гробље ослободилаца Београда 1944.

Градоначелник Радојичић је истакао да се данас сећамо људи који су пре 75 година дали своје животе за нашу слободу.

– Двадесети октобар је посебно значајан датум за Београд. Обележавањем овог датума одајемо почаст нашим прецима који су својим животима платили ослобађање наше престонице. Млађе генерације подсећамо на то да смо у оваквим ситуацијама увек били на правој страни историје. Иако смо мала земља, процентуално смо положили велике жртве – рекао је градоначелник Београда. 

Радојичић је нагласио и да је Београд ослобођен заједно са нашим савезницима, којима дугујемо велику захвалност. 

– Ово је моменат да се сетимо и наших савезника, руског народа, који су нам у том тешком тренутку помогли да заједно извојујемо победу над мрачном силом која се тада надвила над Европом и светом. Руски народ је такође понео велику жртву како би Београд био ослобођен. Такође је значајно да се сећамо тих догађаја и због будућих генерација, јер смо сведоци да постоје покушаји прекрајања историје. 

Градоначелник је додао да је важно да славимо овај датум са поруком да је српски народ слободољубив, а Београд слободољудив град. 

– Историја мора да се памти, мора да се преноси и овакви датуми морају да се обележавају. Поносни смо на наш Београд који је прошао разне недаће кроз своју дугу и бурну историју – закључио је Радојичић.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић поновио је да се данас сећамо свих који су се борили и дали животе за ослобођење Београда пре 75 година.

– Хвала и слава свима који су се борили и дали животе за слободу. Верујем да ће у наредним годинама сећање на све који су дали животе у Другом светском рату, али и Првом светском рату, као и рату деведесетих година прошлог века добити другачију димензију, као опомена да такве ствари не смеју више да се догађају – истакао је Ђорђевић.

Он је додао да је урађена прва фазе реконструкције на Спомен-гробљу ослободилаца Београда 1944. и изразио уверење да ће сви наши меморијали добити изглед какав и заслужују.

Венце су положили председник Скупштине Града Боеграда Никола Никодиејвић, представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства одбране и Војске Србије. Догађају су присуствовали и потом полагању венаца на Споменик црвеноармејцу амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Боцан Харченко, представници амбасада Белорусије, Азербејџана и Казахстана, као и представници удружења која негују сећање на Народноослободилачку борбу у Другом светском рату.