понедељак, 21. октобар 2019.

Весић: У раковичке вртиће и школе за годину дана уложена скоро два милиона евра

Заменик градоначелника Београда Горан Весић обишао је данас вртић „Петлић” на Петловом брду где су у току радови на реконструкцији овог објекта. Обиласку су присуствовали и члан Градског већа Филип Марјановић, градски секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак, председник општине Раковица Владан Коцић, као и директорка ПУ „Раковица” Радмила Аранђеловић.

Весић је истакао да је вртић „Петлић” један од старијих београдских вртића, који је изграђен 1972. године, а у који се, осим текућег одржавања, није много улагало.

– На територији општине Раковица у вртиће иде 4.500 деце, а овај вртић похађа њих 300. Објекат захтева реконструкцију јер има влаге по зидовима, кров прокишњава, прозори  и дечји ормарићи нису замењени и све то је захтевало да буде модернизован и обновљен. Како све не бива одједном и како ништа не може да се уради за један дан, пример овог вртића говори о томе како су некада потребне године да би се уредила техничка документација, јер је он 2012. године био уписан као здравствена институција, те је тадашњи представник општине Милосав Миличковић покренуо иницијативу да се објекат прво упише као предшколска установа, да бисмо онда добили грађевинску дозволу и кренули у реконструкцију. У вртић ћемо уложити 42 милиона динара, радови ће трајати четири месеца, што значи да ће најкасније до краја фебруара деца бити у свом новом, реконструисаном вртићу – казао је Горан Весић.

Он је подсетио да су република и град на територији ове општине током ове године уложили у вртиће и школе скоро два милиона евра, нагласивши да је предшколско образовање од велике важности јер оно почиње већ од треће или четврте године детета.

– Тренутно више од 70 одсто предшколске деце у Београду иде у вртиће. Влада Републике Србије дала је обавезу свим локалним самоуправама да до 2025. године толико њих иде у вртиће. Ми смо ту обавезу испунили већ сада, а Град Београд је расписао тендер и обезбедио новац за изградњу 17 нових вртића, који ће бити комбиновано зидани. У овом тренутку смо добили извођаче за пројектовање и изградњу четири вртића у Филмском граду, на Бежанијској коси, Новом Београду и у Обреновцу и чим се пројектовање заврши за сваки од њих, почињемо изградњу. Такође, с обзиром на то да смо родитељима платили скоро две милијарде динара од укупно скоро три, на основу тога што је претходна власт наплаћивала вртиће дупло скупље, сада ћемо имати више новца за улагање у вртиће. Само за тај новац могли смо изградити 15 вртића, а сада настављамо са уређивањем ових објеката и задовољан сам када нам током својих посета стране делегације похвале како услове тако и квалитет рада са децом. Такође, настојимо и да васпитачицама побољшамо материјалне услове, плате ће бити повећане, ми смо исплатили и солидарну помоћ и заиста се трудимо да тим женама које раде посао који не може никаквим новцем да се плати покажемо да  друштво цени оно што оне раде – казао је Горан Весић.

Председник општине Раковица Владан Коцић подсетио је да ће радови обухватити поправку крова, замену електроинсталација, прозора и врата, постављање нових подова и кречење.

– Новчана средства је обезбио Град Београд и Секретаријат за образовање. Само уз помоћ успешне сарадње општине и града, можемо успешно решавати проблем и захтеве наших суграђана. Због реновирања објекта, малишани из овог вртића су смештени у три друга вртића – „Лабудић” на Лабудовом брду, „Орашчић” и „Душко Раковић” на Видиковцу. Инвестирање у квалитетно предшколско васпитање, као и у образовање представља једну од најбољих и најважнијих инвестиција за будућност. Поред улагања у предшколске установе, у току су радови на комплетном реновирању основне школе, такође на Петловом брду – ОШ „Владимир Роловић”, а надам се ускоро да ћемо реновирати и ОШ „Бранко Ћопић” на Видиковцу. И нећемо стати са тим, јер имамо амбициозне планове за будућност, па је тако у плану и  изградња  вртића на Миљаковцу 3 за малишане овог насеља и Сунчаног брега, као и вртића у Реснику – истакао је Коцић.