понедељак, 21. октобар 2019.

Београд добија мрежу „паметних клупа”

Након Лондона, Београд ће бити први град који ће добити мрежу „паметних клупа” које ће грађанима и гостима нашег града учинити боравак на градским улицама комфорнијим. 

„Паметне клупе” користе соларну енергију и омогућавају грађанима да допуне батерије на мобилним уређајима и користе бесплатан интернет. Такође, „паметне клупе” прате брз живот града и пружају могућност свима да уз предах на клупи добију податке о температури, влажности ваздуха и нивоу буке. 

Нове технологије су саставни део наших живота и град у којем живимо требало би да прати њихов развој и пружа одржива решења како би постао удобније и пожељније место за живот и, пре свега, олакшао људима обављање дневних обавеза. „Паметне клупе” су само један корак у том правцу и очекује се да у будућности Београд има читаву мрежу у различитим деловима града које ће чинити јединствену инфраструктуру за увид у податаке о животној средини, лакше повезивање путем модерних технологија и угоднији боравак на јавним површинама.

Одрживи извори енергије нису само тренд, већ потреба великих урбаних средина. Соларна енергија којом се напајају „паметне клупе” је идеално решење, јер не захтева одржавање и потпуно је бесплатна. Пре три године, Лондон је препознао ове вредности и у сарадњи са српском старт-ап компанијом „Strawberry energy” лансирао мрежу од 40 клупа које до сада имају преко пола милиона корисника.

Осим за грађане, „паметне клупе” су значајне и за туристе који ће имати прилике да на клупи направе предах и допуне батерију на телефону. Оно што је можда и најважније за свакога ко посећује неку страну земљу јесте то да ће моћи да се послужи бесплатним и брзим интернетом. „Паметна клупа” је корисна за сваког, а такође погодује и животној средини јер користи соларну енергију.

Уз подршку компанија партнера – банке „Ерсте” и „Schneider Electric Srbija”, коришћење мреже „паметних клупа” је бесплатно.