понедељак, 21. октобар 2019.

Весић: Београдски џез фестивал све квалитетнији уз рекордна издвајања града

Заменик градоначелника Београда Горан Весић најавио је 35. издање Београдског џез фестивала на конференцији за новинаре у Старом двору, истакавши да је Град Београд ове године за ову манифестацију обезбедио 16 милиона динара, што је готово половина буџета фестивала, који износи 33 милиона. 

Весић, који је и председник Одбора Београдског џез фестивала, изразио је задовољство што има прилику да најави програм 35. издања ове манифестације, подсетивши да је фестивал први пут одржан 1981. године, да би у годинама распада бивше СФРЈ дошло до прекида који је потрајао 15 година, све до нормализације стања у друштву и повратка земље у међународне токове. 

– Веома сам срећан јер је Београдски џез фестивал сада из године у годину све бољи, као и да имамо све више квалитетних извођача и публике. Џез фестивал је једна од најстаријих манифестација чији је оснивач Град Београд. Циљ није само промоција џеза, већ постоји образовна димензија. Наиме, трудимо се да фестивал едукује публику због чега се цене карата не мењају већ неколико година и далеко су од економских. На тај начин омогућавамо младим људима који немају довољно новца да присуствују квалитетним концертима. Будући да смо од страних новинара чули да на Београдском џез фестивалу има највише младих у публици, када се ситуација упореди са другим џез фестивалима, може да се каже да смо успешни у тој намери. Наставићемо тако да радимо, уз наду да ћемо сваке године имати све бољу понуду – рекао је Весић. 

Он је истакао да је буџет овогодишњег фестивала већи него прошле године и подсетио да део новца обезбеђују и стални партнери – културни центри, амбасаде, донатори и спонзори, који такође дају свој допринос и стални су партнери ове манифестације. 

– Уместо пет дана, ове године фестивал ће трајати осам дана, уз шест редовних дана програма и скоро 30 концерата. Важно је нагласити да фестивал ове године први пут „излази” из Београда, јер ће један концерт бити одржан у Новом Саду. То би требало да постане пракса и да на тај начин омогућимо људима који нису из Београда да виде квалитетан програм и постану део Београдског џез фестивала без доласка у престоницу. Уколико се овај потез покаже као добар, наставићемо са том праксом и следеће године и укључићемо још неке градове – додао је Весић. 

Он је истакао да ће овогодишње издање Београдског џез фестивала почети изложбом коју ће отворити секретар за културу Иван Карл. 

– У питању је пракса да сваке године имамо изложбу где се говори о историји џеза. У Београду је џез почео да се слуша само неколико година после других европских градова, попут Париза, и може да се каже да главни град Србије има бурну џез историју. Прича о музеју џеза је и даље актуелна, још увек се тражи адекватан простор да би тај пројекат био реализован на прави начин. То не би био класичан музејски простор, већ место на којем би могли да се одржавају и концерти – закључио је Весић. 

Секретар за културу Иван Карл је оценио да је овогодишње издање фестивала преломно због изласка изван оквира Београда и зато што се одржава два дана дуже. 

– Чињеница је да се улагања из буџета из године у годину увећавају и да се појачава организација, уједно се регрутује млађа публика како бисмо на дуже стазе могли да негујемо добар укус. С тим у вези и политика цена улазница, на чему се инстистира, јесте друштвено и културно одговоран задатак јер помаже да већи број, посебно младих људи, може да ужива у џезу – истакао је Карл и рекао да је Београд културна раскрсница у овом делу региона, а нарочито током октобра, када су културне манифестације веома бројне. 

Уметнички директор фестивала Војислав Пантић је истакао да су се стварно потрудили да ово издање фестивала буде још боље од претходних, као и да, поред осталог, доведу у Београд неколико истински великих звезда и имена светског џеза.

–  У програму овог издања фестивала поклонили смо пажњу свим тим различитим уметницима, како познатим именима тако и младима, ђацима и студентима и сваки посетилац и љубитељ џеза моћи ће да ужива у доброј музици – истакао је Пантић.

Вршилац дужности директора Дома омладине Београд Ненад Драговић истакао је да ће на 35. Београдском џез фестивалу учествовати око 150 извођача, као и око 50 представника интернационалне џез заједнице – новинара, критичара и фотографа. 

Сви тродневни ваучери за „Комбанк дворану” су распродати, 80 одсто појединачних улазница је продато, док је у продаји још неколико комплета за цео главни програм.