уторак, 22. октобар 2019.

Весић: „Београд-пут” добио 35 нових камиона, у наредном периоду још 15

Заменик градоначелника Београда Горан Весић обишао је данас ЈКП „Београд-пут” које је обновило возни парк набавком 35 нових камиона-кипера носивости 10 тона. 

Весић је том приликом истакао да је ЈКП „Београд-пут” после ове набавке у потпуности спремно за предстојећу зиму и да ће чишћење градских улица од снега сигурно бити умногоме квалитетније и боље него до сада. 

– Са великим поносом представљам грађанима Београда 35 нових камиона ЈКП „Београд-пут”, који су набављени, пре свега, како би зимска служба функционисала на прави начин. Београђани знају да службе овог предузећа често зими раде у готово немогућим условима, а један од главних разлога за то био је недостатак адекватних камиона. Возни парк је био прилично стар и у прошлости се често дешавало да само у једном дану десетак камиона „испадне” из система због кварова. Прошле године сам најавио да ће ЈКП „Београд-пут” добити 50 нових камиона у наредних годину и по дана и да ћемо на тај начин у потпуности обновити возни парк овог предузећа. Овде је 35 камиона, до почетка јануара ће стићи још пет, док ће током пролећа бити купљено још десет – рекао је Весић. 

Према његовим речима, након ове набавке, ЈКП „Београд-пут” је спремно да током предстојеће зиме има 100 камиона на улицама, док ће 31 стари камион бити у резерви. 

– Никада се у историји није десило да зими имамо камионе за чишћење снега у резерви. Примера ради, прошле године на располагању смо имали 90 камиона без икакве резерве. Због свега наведеног, грађани током предстојеће зиме могу да очекују боље и квалитетније чишћење градских улица. У наредном периоду преостаје да се набаве мања возила за чишћење снега, будући да велики камиони не могу да саобраћају улицама другог приоритета. У тој ситуацији бићемо спремни да истовремено чистимо улице првог и другог приоритета, што нас у будућности свакако очекује – додао је Весић. 

Он је подсетио да је, рачунајући и ову набавку, ЈКП Београд-пут од 2014. до 2019. године набавило 55 нових камиона, што уз пет који се очекују до јануара и 10 планираних за пролеће, чини бројку од укупно 70 нових камиона. 

– У периоду од 2008. до 2013. године, за „Београд-пут” је купљено 15 камиона на кредит, што говори о томе колико се сада више води рачуна о доброј опремљености градских предузећа. У прилог те тврдње говори и податак да „Београд-пут” на данашњи дан добављачима и банкама дугује нешто више од 60 милиона динара, што је у законском року од 45 дана, док је 2013. године ово предузеће добављачима и банкама дуговало две милијарде и 300 милиона динара. То је била ивица банкрота и било је велико питање да ли ће „Београд-пут” моћи да се опорави и настави да егзистира – рекао је Весић. 

Заменик градоначелника је захвалио руководству предузећа које, како је рекао, на најбољи начин користи подршку града. 

– Наш посао је да обезбедимо што боље услове за рад јавних предузећа, а када се то чини, грађани то могу да виде по квалитету услуге коју добијају. Сада можемо да кажемо да је „Београд-пут” потпуно опремљен за предстојећу зиму, а све то је могуће због боље финансијске ситуације у којој се Град Београд налази, а самим тим и градска предузећа. Сва средства за набавке нових камиона обезбеђена су од предузећа, изузев једног кредита од 144 милиона динара, који ће бити враћан до фебруара 2020. године. То значи да је ово предузеће ликвидно, да добро послује и нема проблема са дуговима. Таква ситуација је у свим предузећима и свугде можете да видите нова возила и средства за рад, као и боље услове за рад људи. За ЈКП „Градска чистоћа” обезбеђено је још 25 цистерни за прање улица, што значи да ће их сада бити 50, а све то је омогућено домаћинским пословањем јавних предузећа. На овај начин показујемо да обављамо свој основни задатак, а то је рад у интересу грађана – закључио је Весић. 

Догађају је присуствовао директор ЈКП „Београд-пут” Иван Тејић.